BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

En uzun ömürlü kaplumbağa

120 yaşını devirenler bile var. Sultansazlığında barınan benekli kaplumbağaların sayısı çoğalmaya başladı.

Abone ol

Nesli tükenmeye yüz tutan benekli kaplumbağaların Kayseri Sultansazlığı Milli Parkı'nda sayılarının giderek artması yerli ve yabancı araştırmacıların ilgisini çekmeye başladı.

Sultan Sazlığı Millli Parkı Çevre Belediyeleri Birliği Başkanı olan Develi Belediye Başkanı Recep Özkan, belediyeler birliği olarak Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile alanda beş yıldan beri 'Sultansazlığı Milli Parkı Fotosafari' fotoğraf yarışmasın meyvelerini almaya başladıklarını açıkladı.

Özkan, "Fotoğrafçının girdiği alanların tanıtımı ve alanın özellikleri ortaya çıkarak turizme katkıları olmaktadır. İşte Benekli Su Kaplumbağaları da birkaç yıldan beri fotoğrafçılarımızın karelerinde yer almaktaydı. Şimdi ilgili olan herkesin Sultansazlığı'na bakışı daha da değişecektir. Bu ve benzeri nedenlerle Develi-Yahyalı ve Yeşilhisar İlçelerimiz ve Sultansazlığı çevresindeki köylerimizde yaşayan tüm hemşerilerimizin alana sahip çıkmaları sayesinde iç ve dış turizm canlanacak. Bu değerleri ülkesine tanıtmak isteyen Almanlar gibi gönüllü kültür elçilerinin çoğalması Sultansazlığı açısından önem arz etmektedir. Bu gelişmelerden tüm bölgemizin ve ülkemiz de kazançlı çıkacaktır." dedi.

Sulak alanda ilgi odağı olan Benekli Kaplumbağalar son yıllarda kaplumbağa avcıları tarafından toplanarak akvaryumlara hapsedilmesi neslini azaltıyordu.

Tatlı su kaplumbağalarının en önemlilerinden 'bataklık kaplumbağası' Güney Avrupa'da, Orta Avrupa'nın doğusunda, Rusya'nın büyük bir kısmında, Anadolu'da ve İran'da görülür. 32 santimlik uzunluğunun 8 santimi kuyruktur. Kabuğunun uzunluğu 19-20 santimdir.

Sırtındaki kabuk, siyah-yeşil zemin üzerinde, bir noktadan çıkan ışınlar şeklinde dizilmiş sarı noktalarla süslüdür. Kara kaplumbağalarından ilk bakışta kabuğunun basılmış olması ve ayaklarının pençeli olmakla beraber yassılmış ve parmak aralarının perdeli olmasıyla ayrılır. Uzun ömürlü kaplumbağalardır. 120 yaşını devirenler olur.