BIST 10.639
DOLAR 32,21
EURO 35,05
ALTIN 2.528,16
HABER /  EKONOMİ

En sürdürülebilir marka

Global markaların üreticisi Henkel “Almanya’nın En Sürdürülebilir Markası” ödülünü kazandı.

Abone ol

İlk defa düzenlenen Almanya Sürdürülebilir Gelişme Kongresi’nde Almanya’nın “En Sürdürülebilir Markası” ödülü Henkel’e verildi. Böylece şirket bu alandaki etkinlikleri için kazandığı ödüllere bir yenisini eklemiş oldu.
Henkel Yönetim Kurulu Başkanı (CEO) Kasper Rorsted “Bu ödülü kazandığımız için çok mutlu olduk, çünkü sürdürülebilir gelişme alanında 130 yılı aşkın bir süredir çalışıyoruz. Sürdürülebilir gelişme, kurumumuzun DNA’sıdır. Bu konunun günümüzde hiç olmadığı kadar önem kazandığına kuvvetle inanmaktayız. Performans ve kaliteyi, insana ve çevreye karşı sorumluluk ile birleştiren yeniliklerde büyük potansiyel bulunduğunu görüyoruz.” dedi.

Almanya Sürdürülebilir Gelişme Ödülleri 2008 yılında ilk defa, ekonomik başarıyı sosyal sorumluluk ve çevre koruma ile birleştirmekte ve sürdürülebilir gelişme konusunda örnek başarı gösteren şirketlere verildi. Üst düzey temsilcilerden oluşan bağımsız bir jüri, değerlendirmede özellikle sürdürülebilir gelişme yönetimindeki istikrara ve sürdürülebilir gelişme konularında iletişime önem verildiğinin kanıtlanmasına odaklandı.
Bu ödülün Henkel’e verilmesinin başlıca nedeni, şirketin sürdürülebilir gelişme alanına çok önceden yönelmesi ve kapsamlı bir Kurumsal Sosyal Sorumluluk stratejisi geliştirmesiydi. Bu strateji, tüm şirket bünyesinde sistematik olarak yayılmış bulunuyor ve tedarik zincirinin tüm basamaklarında uygulanıyor. Ayrıca Henkel’in odak noktası olarak belirlenen Enerji ve İklim, Su ve Atık Su, Malzemeler ve Atıklar, Güvenlik ve Sağlık, ve Sosyal Gelişme alanlarını uyguladığı bilinçli ve metodik yaklaşım da değerlendirmede dikkate alındı. Bu yaklaşım, şirketin faaliyetleri ve ürünleri vasıtasıyla sürdürülebilir gelişmeye önemli katkılarda bulunmasını sağlıyor. Henkel’in tüm yeni geliştirdiği ürünlerin performans ile insanlara ve çevreye karşı sorumluluğu birleştirmesi ve böylece bu alanlardan en az bir tanesine katkıda bulunması bekleniyor.

İnovasyonda liderlik
Henkel’in Çamaşır ve Ev Bakım Ürünleri Global Başkan Yardımcısı Dr. Friedrich Stara, Almanya Sürdürülebilir Gelişme Kongresi’nde yaptığı konuşmada şirketin ürünlerinde kullanmakta olduğu “Kalite ve Sorumluluk” logosunun verdiği mesajı şöyle açıkladı: “Amacımız, pazarda yeni bir kalite standardı oluşturmak ve bizim için önemli pazarlarda sürdürülebilir gelişme alanında lider olmaktır.”

Henkel, sürdürülebilir gelişme ve kurumsal sosyal sorumluluk konularına örnek yaklaşımıyla, çok sayıda ulusal ve uluslararası sıralamada en üst sıralarda yer alıyor. Örneğin, Henkel 2008 Eylül ayında Dow Jones Sürdürülebilirlik Dünya Endeksinin (DJSI World) hızlı tüketim malları (FMCG) pazar kategorisine alınan tek şirket oldu. Dünyanın en büyük 2.500 şirketinin sadece yüzde 10’u DJSI World listesine girmeyi başarıyor. Henkel ayrıca bu yılın Mart ayında DAX şirketler kategorisinde “2008 ESG Ödülü”nü kazandı. Bu ödül, Almanya borsa endeksine (DAX) kayıtlı şirketler içinde çevre koruma, sosyal sorumluluk ve kurumsal yönetişim alanlarında en başarılı performansı gösterenlere veriliyor.

İnovasyon anahtarı olarak sürdürülebilirlik
Kurumsal Başkan Yardımcısı ve Global Pazarlama Yöneticisi Christian-Andre Weinberger şunları söylüyor: “Sürdürülebilir Gelişmeye Dayalı Performans olarak adlandırdığımız inovasyon stratejimiz, yenilikçi ürünlerin ve daha akıllı çözümlerin geliştirilmesinde önemli bir faktör oluyor ve rekabet avantajı elde etmemizde önemli bir etken oluşturuyor.”
Dünyanın ilk kendiliğinden etkili otomatik etkili deterjanı olan Persil de yüz yılı aşkın geçmişi boyunca sürdürülebilir gelişme konusunda öncü oldu. En son inovasyon olarak, bu marka enerji tasarrufu yapmak için çok düşük ısılarda maksimum temizlik sağlıyor.

Bir başka örnek ise Henkel’in yüzey işlem alanında kullandığı TecTalis teknolojisi. Bu teknoloji, korozyona karşı korumada yepyeni bir süreci temsil ediyor ve klasik çinko fosfat ile işleme gereksinimini ortadan kaldırıyor. TecTalis teknolojisinin özelliklerinden biri, nikel ve çinko gibi kontrol edilen ağır metalleri kesinlikle içermemesi. Böylece çevre dostu bir süreç oluşturuyor.
Henkel ayrıca, demir fosfat ile işleme sürecine alternatif olarak geliştirdiği nano-seramik metal ön işleme süreci Bonderite NT ile “Çevre Dostu Ürünler” kategorisinde BDI-Umweltpreis ödülünü (Almanya Sanayi Konfederasyonu Çevre Koruma Ödülü) kazandı. İnşaat sektörü için yeni geliştirilen düşük toz içerikli ürünleri (örnek olarak toz oluşumunu %90 azaltan karo yapıştırıcıları) ise Kasım ayı sonunda Almanya İş Güvenliği ve Sağlığı Federal Enstitüsü’nden özel bir ödül kazandı.