BIST 10.009
DOLAR 32,33
EURO 34,73
ALTIN 2.436,19
HABER /  SEÇİM

En isabetli tahmini yapan şirketin anketi

GENAR Araştırma Şirketi'nin sahibi İhsan Aktaş, İstanbul'un ilçelerinde yapılan yerel anket sonuçlarını açıkladı.

Abone ol

2009 yerel seçimleri ve 2011 genel seçimlerini 1 puan farkla tahmin eden Genar Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü İhsan Aktaş, İstanbul'daki ilçelerde son durumu analiz etti.

Sabah gazetesine konuşan İhsan Aktaş'a göre, 17 Aralık operasyon sonrası oluşan siyasi gerginlik AK Parti'nin oylarını etkilemedi.

İşte İhsan Aktaş'ın verdiği bilgilere göre, son anket sonuları..

AK PARTİ OYLARINI KORUYOR

GENAR'ın yaptığı son anket sonuçlarına göre, 30 Mart yerel seçimleri öncesi AK Parti yüzde 48'lik oy oranını koruyor.

Sonuçlara partilerin oy dağılımı söyle:

AK Parti yüzde 48.8
CHP yüzde 28
MHP yüzde 13
BDP yüzde 6.5
SP yüzde 1.5

Genel seçimlere yönelik yapılan anketlerde de partilerin oy oranlarında büyük bir değişiklik olmuyor.

AK PARTİ yüzde 49
CHP yüzde 26.5
MHP yüzde 13.5
BDP yüzde 6.4
SP yüzde 1.4

SARIGÜL MÜ TOPBAŞ MI?

İstanbullu seçmenin en çok merak ettiği soru 30 Mart yerel seçimlerini hangi adayın kazanacağı.

Bugüne kadar İstanbul'da 7 ayrı araştırma yapan GENAR'ın anket sonuçlarına göre, Mustafa Sarıgül'ün adaylığı sonrası CHP'nin oylarında 5 puanlık bir artış var. Ancak bu artış seçim yarışı için yetersiz görünüyor. Yine aynı araştırma sonuçlarına göre, Mustafa Sarıgül'ün oy oranı yüzde 38 iken, Kadir Topbaş'ın oy oranı yüzde 50 bandında.

ANKARA'DA GÖKÇEK AÇIK ARA ÖNDE

GENAR'ın araştırma sonuçlarına göre Ankara'da AK Parti yüzde 53 oy oranına sahip. AK Parti'yi yüzde 28 ile CHP takip ederken, MHP'nin yüzde 15 oy oranı var.

BİNALİ YILDIRIM İZMİR'DE FARKI KAPATIYOR

İzmir'de yapılan anketler ise AK Parti'nin İzmir adayı Binali Yıldırım'ın seçimlerde CHP'yi zorlayacağı yönünde sonuçlar veriyor. Son anketlere göre AK Parti CHP'yle oy farkını yüzde 7'ye kadar indirmiş durumda. GENAR'ın sahibi İhsan Aktaş'a göre Binali Yıldırım seçimi başabaş götürür.

İSTANBUL'UN İLÇELERİNDE DURUM NE?

ŞİŞLİ: Şişli'de seçimi Mustafa Sarıgül'ün adayı belirleyecek. Ancak AK Parti'nin adayı Mukadder Başeğmez'in çalışmaları ilçede iyi gidiyor.

MALTEPE: AK Parti'nin adayı Edibe Sözen seçimi başabaş götürecek gibi görünüyor. Sözen'in en büyük avantajı ise Sivaslı olması. Maltepe'de yaşayan Sivas kökenli vatandaşların AK Parti'den yana tercihte bulunması olası. Kadın aday olması da şansını yükseltiyor.

KARTAL: İyi bir çalışmayla AK Parti Kartal'ı geri alabilir.

KADIKÖY: Kadıköy'de seçime ihtiyaç yok. CHP aday göstermesede Kadıköy'ü kazanır.
BAKIRKÖY: İbre CHP'den yana.
AVCILAR: AK Parti'nin Avcılar'da genel seçim oyu CHP'nin çok önünde. Dolayısıyla AK Parti'nin Avcılar'da bu seçim şansı yüksek.

BÜYÜKÇEKMECE: Eğer önceki seçimden önce Kadir Topbaş Büyükçekmece sahilde boydan boya bir yürüyüş yapmış olsaydı muhtemelen AK Parti seçimleri kazanmış olacaktı. Seçimlerin kaderini kampanyanın kalitesi belirleyecek.

SARIYER: Bu seçim de AK Parti ile CHP arasında bir mücadele izleyeceğiz. Birbiren yakın oylar alınacağını düşünüyorum. MHP kökenli genç bir aday ile yarışa hazırlanan AK Parti'nin Sarıyer'de şansı hiç de az değil.

ATAŞEHİR: Genel seçimlerde AK Parti CHP'nin 10 puan önünde. Yerel seçim oylarında da CHP 10 puan önde. Değişken bir seçmen kitlesi var. Seçimin tam seçime benzediği bir ilçe olacak.

AK PARTİ BU İKİ İLÇEYE DİKKAT ETMELİ

İstanbul'da kaderi çok ilginç olan bir ilçe var. Beykoz iki defa bir adayı üst üste seçmedi. Beykoz'da seçim sıkı bir yarış içinde geçer. Burada CHP adayının profili de önemli.
Beylikdüzü de her zaman CHP ve AK Parti'nin başabaş olduğu bir yer. Her iki partinin seçmeni de bilinçli. Dolayısıyla Beylikdüzü de AK Parti için kritik ilçelerden biridir.