BIST 9.638
DOLAR 32,50
EURO 34,63
ALTIN 2.480,12
HABER /  SAĞLIK

En hafif tatlı dondurma

Dondurma kemiklerin başlıca yapıtaşlarından olan kalsiyum ve fosfor yönünden oldukça zengin

Abone ol

Dondurmada A, B, C, D ve E grubu vitaminler bulunuyor
Yaz aylarının vazgeçilmez tatlarından dondurmada, çeşitli vitamin ve mineraller bulunuyor.

Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor.

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, dondurmayla ilgili bilgi verdi:

"Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık, fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunmaktadır."

"Yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir. Kiloyu etkilemesi, günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir."

"Dondurmanın kalori değeri diğer baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür."

Sağlıklı ve dengeli beslenme ve egzersiz uygulanıyorsa, dondurma tüketiminde sorun olmadığına da değinen Kenar, "haftada bir, iki kez dondurma tüketimi önerilebilir. Önemli olan besinlerin tüketim sıklığı ve miktarının ayarlanarak beslenme programına konması" dedi.

Dyt. Kenar, çocuklarda kalsiyum ihtiyacının ve enerji açığının karşılanmasında dondurmayı önerdiklerini de söyledi.

Dondurma seçimine dikkat!

Kenar, dondurma seçiminde ve tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları da anlattı:

"Süt mikroorganizmaların kısa sürede üreyebileceği ve bireyde ciddi sağlık problemlerine sebep olabilecek bir besin öğesi olduğu için dondurmanın mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekiyor."

"Üretim esnasında gıda maddeleri tüzüğüne uygun olan katkı ve renk vericilerin kullanılması, uygun paketleme ve etiketlemenin yapılmış olması, üretim sonrası dağıtımının soğuk zincire uygun yapılması büyük önem taşıyor."

Kaynak:cnnturk