BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Emzik ve biberona AB standartı!

Özellikle Çin malı ürünlerin de çıkması ile sağlığı tehdit eden bebek ürünlerine AB standartı getiriliyor.

Abone ol

Emzik, biberon, biberon başlığı, alıştırma bardağı, alıştırma bardağı kapağı ve benzeri ürünlerin, üretimi AB standartlarına uygun hale getiriliyor.

Bu ürünleri üretmek veya ithalatını yapmak isteyen firmalar ise Sağlık Bakanlığı’na bildirimde bulunmadan bu ürünleri üretip piyasaya arz edemeyecek. Sağlık Bakanlığı’nın Emzik, Biberon, Biberon Başlığı, Alıştırma Bardağı, Alıştırma Bardağı Kapağı ve Benzeri Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Bildirim Esaslarına Dair Tebliğ’i Resmi gazetede yayımlandı.

Emzik, biberon, biberon başlığı, alıştırma bardağı, alıştırma bardağı kapağı ve benzeri ürünlerin halk sağlığına ve çevreye zarar vermesini engellemek, topluma güvenli şekilde ulaşmasını teminen piyasaya arz edilmeden önce Bakanlığa yapılacak bildirimin, ürüne ait teknik dosyada bulunacak bilgi, belgeleri ve bu ürünlerin piyasa gözetimi ve denetiminin usul ve esaslarını belirlemek amacıyla hazırlanan tebliğde bu ürünlerin üretiminde, tehlikeli maddelerin kullanımına yasak getirildi. Bu ürünlerin TSE tarafından uyumlaştırılmış AB standartlarına uygun olması gerektiği belirtildi.

-BAKANLIK İZNİ OLMADAN ÜRETİM YAPILAMAYACAK-

Emzik, biberon ve biberon başlığı gibi ürünleri üretmek veya ithalatını yapmak isteyen firmaların Bakanlık’a bildirimde bulunmak zorunda oldukları belirtilirken, Bakanlığa bildirimde bulunulmadan emzik, biberon, biberon başlığı, alıştırma bardağı, alıştırma bardağı kapağı ve benzeri ürünlerin üretimi ve ithalatı yapılamayacak ve piyasaya arz edilemeyecek. Tebliğde, üreticilerin bildirimde veya etiket bilgilerinde yer alan hususlardan bir veya birkaçının değişmesi halinde ürünü piyasaya sürmeden önce bir dilekçe ekinde değişiklik bildirimini ve yeni etiket örneğini Bakanlığa göndermeleri gerektiği ifade edildi.

Tebliğe göre üretim yerlerinde Eczacı, Kimya Mühendisi veya Kimyager mesul müdür olarak görevlendirilecek. Emzik, biberon, biberon başlığı, alıştırma bardağı, alıştırma bardağı kapağı ve benzeri ürünler, tüketiciye temiz şartlarda ulaşabilecek şekilde kapatılmış ve uygun bir ambalaj içerisinde satılacak.