BIST 10.194
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.406,34
HABER /  GÜNCEL

Emniyette bir garip yönetmelik

Emniyet Genel Müdürlüğü Yönetmeliği'nde kurum personelinin başörtülü ve sakallı yakınlarını mağdur eden bir madde tespit edildi.

Abone ol

Emniyet Genel Müdürlüğü Yönetmeliği'nde kurum personelinin başörtülü ve sakallı yakınlarını mağdur eden bir madde tespit edildi. Dönemin Bakanı, “Haberim yok, hemen düzeltilmeli” dedi.

CHP'li Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başörtülülere paso vermemesi gibi bir uygulamanın da Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde sergilendiği gündeme geldi.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü Yönetmeliği'nde sosyal tesis giriş kartı için personel yakını bayanlara “başı açık fotoğraf” şartı koşuluyor. Erkeklere de “sakalsız fotoğraf” dayatılıyor. 

O MADDE

Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisler Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliği'nin 63. Maddesinin 2. Fıkrası şöyle: “Başvurularda verilecek fotoğraflar kişinin son haliyle çekilmiş bayan ve erkekler başı açık, sakalsız ve resmi evrakta kullanılacak nitelikte olacaktır. Personelin anne-babaları tarafından, yaşları ileri olmak kaydıyla erkekler hafif sakallı, bayanlar çene altından bağlanmış, saç dipleri görülecek şekilde eşarplı fotoğraf verebilirler.”

2002'DE EKLENMİŞ

Başörtüsüne ve sakala yasak getiren ifadelerin yönetmeliğe 2002'de dahil edildiği tespit edildi. Ancak Yönetmelik 2006'da dönemin İçişleri Bakanı'nın onayı ile yürürlüğe konmuş. 29.11.2006 tarihinden bu yana yürürlükte olan Yönetmeliğin söz konusu maddesinden ötürü Emniyet mensuplarının başörtülü yakınları sosyal tesis kartı alamıyorlar. Aynı şekilde sakallı fotoğraflar da kabul görmüyor.

PROF. DURSUN: EŞİM 2005'TEN BU YANA MAĞDUR

Hükümetten bu yönetmelik maddesini hemen yürürlükten kaldırması isteniyor. Öğretim Üyeleri Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun, babası emekli bir Emniyet mensubu olan eşinin 2005 yılından bu yana söz konusu yönetmeliğin mağduru olduğunu söyledi. Dursun, Vakit aracılığı ile Başbakan'a seslenerek “İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a bir mektup yazdım... Ancak cevap olumsuz geldi... 2005'te İçişleri Bakanı olan Abdülkadir Aksu'ya da iletmeme rağmen bir sonuç alamadım... Şimdi sözüm Sayın Başbakan'adır... Lütfen ilgilenin Sayın Başbakan, İçişleri Bakanlığı'na ve dolayısıyla Hükümetinize yakışmayan bu uygulamaya son verin” dedi.

AKSU: BENİM HABERİM YOK. YASAK KALDIRILMALI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, kendisinin İçişleri Bakanı olduğu dönemde söz konusu uygulama ile ilgili hiçbir şikayet gelmediğini ileri sürdü. Aksu, “Benim bakan olduğum dönemde bu konuda hiçbir şikayet gelmedi, gelemezde” dedi. Yönetmeliğin var olmasının önemli olmadığını, önemli olanın uygulama olduğunu belirten Aksu, “Başörtülüler veya sakallılar giremiyor diye bize hiçbir şikayet gelmedi. Ancak böyle bir yasağın yönetmelikten tabiî ki kaldırılması gerekir. Durması rahatsız ediyorsa kaldırılmalıdır. Konu İçişleri bakanlığının sorumluluğundadır” diye konuştu.

ÖZGÜR-DER: HÜKÜMET BU KONUDA AÇIK TAVIR ALMALI

Özgür-der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise yasakçılığın aslında işgüzar bürokratlardan kaynaklandığını söyledi. Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının işgüzar rektörler tarafından uygulandığını belirten Kaya, “Sayın YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın dediği gibi aslında başörtüsünü yasaklayan yasa yok. Bu konuda inisiyatif alınması lazım. Hükümet, CHP ve Anayasa Mahkemesi'ni ikna etmek yerine işgüzar yöneticilere hukuk dışı uygulamalarının bedeli olduğunu göstermelidir. İnsanları hayatlarından bezdiren yasakçılara karşı hükümet açık tavır almalıdır” diye konuştu.