BIST 10.224
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.384,37
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Emeklilik yaşı 65 oluyor

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nın 4 bölümü, Meclis'te kabul edildi

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda, emeklilik yaşını ve prim gün sayısını yeniden düzenleyen "tek çatı" ile sağlık sigortalarının önemli ayaklarından birini oluşturan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nın 4 bölümü, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Tasarının temel yasa olarak görüşmelerine bugün devam edilecek. TBMM Genel Kurulu'nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine saat 15.00'dan itibaren başlanacak. Yasa tasarısının dünkü görüşmelerinde şu hükümleri içeren 4 bölümü kabul edildi:

"- Adına prim ödensin veya ödenmesin, 18 yaşına kadar sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek.
- Yüksek öğrenim görmüş 25 yaşından büyük kız çocukları, kendisine bakmakla yükümlü olduğu kişinin sağlık sigortasından yararlanamayacak.
- Sigorta kapsamındakilere iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde, iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde, sigortalıya geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Sürekli iş göremezlik geliri bağlanacak. Bu nedenlerle ölen hak sahiplerine gelir bağlanacak, cenaze yardımı ödenecek. Gelir alan eş ve çocuklara evlenme yardımı verilecek.

- Hastalık, analık hallerinde, geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilecek. Geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi için 120 gün olan kısa vadeli sigorta primi bildirilme şartı, 90 güne çekiliyor.

- Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki 6 ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme yardımı verilecek.

- Kanun yürürlüğe girdikten sonra sigortalı sayılacak olanlar, kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecekler.

- Sigortalılar, yaş hadlerine 3 yıl eklenmek ve adlarına en az 5 bin 400 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak koşuluyla yaşlılık aylığı alabilecek.

- Yeni düzenleme, erken yaşlanmayı da öngörüyor. Buna göre, 50 yaşını dolduran ve 'erken yaşlanma' nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanması gereken yaşa ulaştığı tespit edilen kişiler, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığından yararlanacak.

- Sigortalıların, işsizlik sigortası ödeneği aldıkları süre içerisinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi, prime esas asgari kazanç üzerinden hesaplanacak ve bu, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.
- Emeklilik yaşı 2036'dan itibaren kademeli olarak artırılacak.
- Emeklilik yaşı 2048'de kadın ve erkek için eşitlenerek 65 olacak."