BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.397,91
HABER /  POLİTİKA

Emekli ne yaşar ne yaşamaz!

CHP Manisa milletvekili Özgür Özel emeklilik hizmet birleştirme sorununu meclise taşıdı. Türkiye’deki emeklileri Aziz Nesin’in eseri “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” ile özdeşleştirdi.

Abone ol

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ayrı ayrı hizmetleri bulunan ve emekli olmak isteyen vatandaşların yaşadığı sorunları bir soru önergesi ile Meclise taşıdı. Özel verdiği soru önergesinde Sosyal Güvenlik Kurumu Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğünde vatandaşların evraklarının kimi zaman 6 ay kimi zaman ise 1 yıl boyunca beklediğini, vatandaşların emekli olmak için bürokratik işlemler nedeniyle mağdur olduğunu kaydetti.

Bilgi Edinme Yoluna Başvurdum Ama Cevap Alamadım diyen CHP’li Özel, konuyu daha önce bilgi edinme yoluyla da SGK’ya sorduğunu ancak sorularına gerekli cevabın verilmediğini söyledi. Vatandaşların 3 ayrı kurumda bulunan hizmetlerini birleştirerek emekli olabilmeleri için en az 20-30 kez aynı evrakların defalarca elden ele dolaştığını ancak vatandaşların bu işlemler için 6 ay ila 1 yıl arasında değişen sürelerde beklemek zorunda kaldığını belirtti.

AZİZ NESİN HİKAYESİ GİBİ: “YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ”

CHP’li Özel; “Milletvekili olduğum günden beri bana gerek telefonlar, gerek mektuplar, mailler aracılığı ile gelen şikayetlerin neredeyse yarıdan fazlasını bu sorun oluşturuyor. Vatandaşlarımız örneğin bir müddet memur olarak görev yapmış, daha sonra da SSK’lı olarak hizmetine devam etmiş bir kişi. Bu durumda emekli olmak için en az 6 ay beklemek zorunda.”

SGK VATANDAŞLARI HASTANELİK EDİYOR

Özel; “Somut bir örnek vermek gerekirse, örneğin Saruhanlı’dan bir vatandaşımız bize şikayetini iletmiş. 16 yıl polislik yapmış, daha sonra ise sigortalı hizmeti var. Hem 657’ye tabi olduğu hem de sigortalı olduğu için önce Kamu Emeklileri Birimine, sonra da eski adıyla SSK’ya gidiyor evrakları. Daha sonra bu bilgiler Emekli Hizmet Birleştirme biriminde toplanıyor. Saruhanlı’dan bize başvuran bu kişi emekli olmak için 23 Mart 2013’de başvurusunu yapıyor. Emekli olma tarihi 23 Ekim 2013. Yani 7 ay emekli olmak için didindi. Bu ve benzeri çok sayıda örnek var. Bu arada bu bahsettiğim örnekteki kişi, emekli olamadığı için borç batağına saplandı ve en sonunda kalp krizi geçirdi, daha sonra ise beyninde bir rahatsızlık oldu. Emekli oldu ama borçla, sağlığından olarak oldu. Yani SGK vatandaşlarımızı emekli olmak için aylarca beklettiği gibi, bir de sağlıklarından ediyor. Tabi bu ikili bir örnek. Vatandaşımızın bir de Bağ-Kur’da hizmeti varsa, vay haline..!!"Yaşar ne yaşar, ne yaşamaz" misali, devlete, kurumlara yıllarca hizmet vermiş, alın teri dökmüş vatandaşlarımız emekli olurken bile gün yüzü göremiyor..!” dedi.

Özel’in verdiği soru önergesinde yer alan sorular ise şöyle;

1. 2008 yılından sonra SGK’ya hizmet birleştirme yoluyla emekli olmak için kaç başvuru yapılmıştır?

2. 2008 yılından sonra SGK hizmet birleştirmesi yöntemi ile toplamda kaç kişi emekli edilmiştir?

3. SGK’nın hizmet birleştirme ile emeklilik için öngördüğü işlem süresi ne kadardır?

4. Soru önergesinin verildiği tarih itibariyle işlemi henüz sonuçlanmamış ve halen SGK kayıtlarında hizmet birleştirme ile emekli olmayı bekleyen kaç kişi bulunmaktadır?

5. Kişilerin emeklilik için Kuruma yaptıkları başvurularda işlemin uzun sürmesi nedeniyle geçen süreler emeklilik aylığı olarak yansıtılmakta mıdır? Geriye dönük kişinin başvurduğu tarihten itibaren aylığı ödenmekte midir?

6. Gerek Bakanlığınıza gerekse Sosyal Güvenlik Kurumuna hizmet birleştirme işlemlerinin uzun sürmesinden dolayı herhangi bir şikayet gelmiş midir? Gelmiş ise toplamda kaç şikayet başvurusu yapılmıştır? Bu şikayetlerle ilgili nasıl bir işlem yapılmıştır?

7. Hizmet birleştirme işlemleri bürokratik yavaşlık nedeniyle mi gecikmektedir? Yaşanan bu gecikmelerin sebebi nedir?

8. Hizmet birleştirme işlemlerinin uzun sürmesinin önüne geçilmesi amacıyla Bakanlığınız herhangi bir çalışma yürütmekte midir? Sorunun ne zaman düzelmesi hedeflenmektedir?