BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Elektrik faturanıza bir kez daha bakın

Elektrik dağıtım şirketleri kaçak ve kayıptan kaynaklanan zararı vatandaşın sırtına yükledi

Abone ol

50 kuruş deyip geçmeyin! Siz siz olun elektrik faturanıza bir kez daha bakın.

Her ay faturasını düzenli ödeyen tüketiciler kayıp ve kaçaktan kaynaklanan zararı öderken, bir de sayaç okuma bedeliyle karşı karşıya kalıyorlar.

Her aboneden alınan 50 kuruşluk sayaç okuma bedeli toplamda 8.5 milyon liralık bir kaynak yaratıyor.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, tüketilen elektrik üzerinden hesaplanan "perakende satış hizmetleri-sayaç okuma" aynı binada oturan iki abonenin iki farklı "sayaç okuma hizmeti" bedeli ödemesi sonucunu doğuruyor. Fatural ara eklenen kuruşlar, Türkiye'de milyonlarca abone olduğu dikkate alındığında büyük bir kaynak yaratıyor.

ekran-resmi-2011-09-05,-11.57.49-am.pngBu örnek faturadaki gibi Türkiye'deki 16.8 milyon konut olduğunu düşünürsek (2008 EPDK verilerine göre) her abone ayda 50 kuruş sayaç okuma bedeli öderse bu tutarlar ay da  yaklaşık 8 buçuk milyon liraya (eski parayla 8 buçuk trilyon lira) tekabül ediyor. Kısacası yılda sayaç okuma bedeline Türkiye'nin ödediği tutar 100 milyon lirayı aşıyor.

ÖZELLEŞTİRME SONRASI

EPDK'nin özelleştirme sonrasında kayıp kaçağın önlenmesine dönük yatırımlarda kullanılacağı gerekçesiyle savunduğu kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilmesi uygulaması ise dürüst yurttaşları mağdur ediyor.

Kayıp-kaçak oranlarının faturalarda gösterilmeye başlandığı uygulama 2010 sonunda başladı. Ancak bu sırada EPDK'nin açıkladığı elektrikte kayıp-kaçak hedef oranlarının 5 yıl önceki oranlardan bile yüksek olduğuna dikkat çeken Elektrik Mühendisleri Odası, amacın faturalara daha fazla kayıp-kaçak elektrik bedeli yüklemek olduğunu savundu ve şunları söyledi:

"Faturalandırma yapılırken kayıp-kaçak oranı belirlenen hedef orandan yüksek olursa, bunun bedeli dağıtım şirketi tarafından ödenecek. Düşük olursa, vatandaşa daha az yansıtılacak. Ancak şirketler, kayıp-kaçak oranının yüksek çıkma ihtimaline karşı, kendileri bedel ödemek zorunda kalmamak için KKH oranını yüksek gösteriyor. Kayıp-kaçak oranı düşük çıksa bile bunun vatandaşa yansıtılacağını sanmıyorum, aradaki tutar da dağıtım şirketlerine kalacak."