BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.392,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP başarısız yöneticiyi affetmeyecek

CHP'nin iç işleyişini demokratikleştirmek için hazırlanan yeni tüzükte çok konuşulacak ayrıntılar var

Abone ol

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, "CHP'de genel başkana ulaşarak değil, çalışarak yükselme dönemi başlayacak" dediği yeni parti tüzüğünün ayrıntıları belli olmaya başladı.

Yüzde 25 kadın kotasını delege sistemine de uygulayacak olan CHP ilk kez gençlik kotası getiriyor. Parti yönetiminde başarıyı kriter almayı hedefleyen yeni tüzükte seçimlerde oylarını arttırmayan yöneticileri de kapı dışarı etmenin yolu açılıyor.

Metin Feyzioğlu, Süheyl Batum ve Atilla Emek ile birlikte hazırladığı yeni tüzük taslağı Cumhuriyet gazetesinde yer aldı. Partinin iç tartışmasına sunulan taslakta önemli ayrıntılar var. İşte yeni tüzükteki o ayrıntılar:

GENÇLİK KOTASI GELİYOR: CHP'de milletvekili adaylıkları, parti meclisi, kurultay delegeleri ve il ve ilçe yönetimlerinde 35 yaşın altındaki partililer için en az yüzde 15 gençlik kotası getirilecek. Kadın ve Gençlik Kolları genel başkanları Parti Meclisi'nin doğal üyesi olacak.

DELEGELERE KADIN KOTASI: Bugüne kadar sadece parti meclisi için uygulanan yüzde 25 kadın kotası, kurultay delege yapısı için de ilk kez uygulanacak. İl ve ilçe kadın kolları başkanları seçimle belirlenecek.

OYLARINI ARTTIRMAYAN YÖNETİCİ GİDECEK: Seçimlerde, sorumluluk sahaları içindeki CHP oylarını o bölgedeki parti üyelerinin iki katına çıkaramayan il, ilçe ve belde yönetimleri MYK tarafından görevden alınabilecek.

MİLLETVEKİLLERİNDE YÜZDE 10 GM KONTENJANI: Genel başkan 81 ildeki milletvekili adaylarının en çok yüzde 10'unu (55 aday) merkez yoklaması ile belirleyebilecek. Kalan yüzde 90, ön seçimle belirlenecek. Ön seçim yapılan illerde genel merkezden konacak kontenjan aday sayısı Türkiye genelinde yüzde 5'i (22 milletvekili) aşamayacak.

GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI KOLAYLAŞACAK: Genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde 10'unun imzası yeterli olacak. Destek verenlerin divan başkanlığı önünde imza verme zorunluluğu kaldırılacak.

MYK'YA DIŞARIDAN 3 ÜYE ATANABİLECEK: CHP Parti Meclisi üye sayısı 80'den 42'ye inecek. Bunlardan 40'ı çarşaf liste esasına göre belirlenecek. Genel başkan, MYK'ye PM dışından 3 ismi atayabilecek. Bu durum çarşaf listede çizik yiyen isimleri parti yönetimine almanın önünü açacak.

YÖNETİCİLERE PARTİ OKULU MEZUNİYETİ ŞARTI: Genel başkan dahil, parti kademelerinde görev alacak her yöneticinin CHP parti okulunda parti içi eğitim almış olması şartı aranacak. Tüm il ve ilçe belediyelerine yüzde 10 eğitim bütçesi konacak.