BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

El Kaide'li banka soygunu

El Kaide mensupları 3.5 milyon dolar hortumlamasının ardından İstanbul polisi, tarihinde ilk mali-terör operasyonunu yaptı.

Abone ol

İstanbul'da film gibi operasyon... Bir bankada boşalan hesapları inceleyen mali polis, işin diğer ucunda El Kaideye ulaştı. Köstebeklerin yardımıyla 3.5 milyon dolar hortumlayan dolandırıcı teröristler ortadan kayboldu.

İşadamı A.C. uzun süredir dokunmadığı banka hesabından para çekmek istedi. Ama yüklü miktarda mevduatının yerinde yeller estiğini görünce şok yaşadı. Şikayetçi oldu, banka soruşturma başlattı.

EL KAİDE'NİN GİZLİ TUZAĞI

İki banka çalışanının hesaba girip, kimlik bilgilerini kopyaladığı ortaya çıktı. Devreye mali polis girdi. Bir ihbar, olayın yönünü değiştirdi. Terör polisi soruşturmaya katıldı. EL Kaide'ye para sağlayan örgüt üyeleri Faruk E. ve Tarkan D.'nin bir aracıyla iki bankacıya ulaştı. El Kaide'ciler, para karşılığı durağan mevduatlar hakkında bilgi alıp A.C. adına sahte hesap açtı. İşadamının 3.5 milyon doları bu hesaba aktarıldı. Soygun ortaya çıkınca iki terörist sır oldu, bankacılar ve aracı tutuklandı.

ŞUBEYE GİDİNCE ŞOK OLDU

Laleli'de tekstil işiyle uğraşan Mardinli işadamı A.C., bir bankanın Beyazıt şubesindeki hesabında bulunan 3.5 milyon dolarına uzun süre dokunmadı. İşadamı, geçen temmuzda parasının bir bölümünü çekmek için oğlunu şubeye gönderdi. Banka memuru, A.C.'nin hesabında hiç para olmadığını gördü. Hesabının boşaltıldığını anlayan işadamı bankadan şikayetçi oldu. Banka dolandırıcılıkla ilgili müfettiş görevlendirdi.

EL KAİDE ORGANİZASYONU

Polis bu sırada dolandırıcılığın El Kaide militanı Faruk Ersoy ve Tarkan Dolunay'ca yapıldığını öne süren bir ihbar mektubu aldı. Terörle Mücadele Şubesi, Dolunay ve Ersoy'un El-Kaide militanı olduğunu doğrulayınca olayın boyutu değişti. Militan Ersoy'un, örgüte para sağlamak için örgüt üyesi Erdal Uçkan'la irtibata geçtiği belirlendi.

ÇALIŞANLARA 5-10 BİN LİRA RÜŞVET

Uçkan'ın arkadaşı Osman Ş.'ye konuyu anlattığı ve onun da tanıdığı bankacılar Hatice I. ve Engin I.'la görüştüğü tespit edildi. Osman Ş.'nin iki bankacıya arkadaşlarına bazı bilgiler vermeleri karşılığında 5 bin ila 10 bin lira arasında para ödediği belirlendi.

BANKACILAR ORTAK OLDU

Bankada görevli Hatice I. ve Engin I.'nın şifreleriyle A.C.'nin hesabına girdiğini ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfayı kopyala dığını tespit etti. Devreye giren mali polis, banka görevlilerini sorguladı. Şüpheliler ifadelerinin ardından serbest kaldı ancak polis işin peşini bırakmadı.

5 KİŞİ ARANIYOR

Mali polis bir yıl süren çalışmanın ardından geçtiğimiz ay ikinci operasyonu başlattı. Baskınlarda bankacı Hatice I, Engin I ve aracılık eden Osman Ş. olaya karışan Zekayi S. tutuklandı. Akşam'ın haberine göre, sahte kimlikle izlerini kaybettiren El-Kaide militanları Tarkan Dolunay, Faruk Ersoy, Erdal Uçkan ve 5 kişi ise aranıyor.