BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,73
ALTIN 2.405,03
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Edirne'de 'alo' demeden önce düşünün!

Edirne'nin sınır bölgelerinde yaşayanların mobil telefonlarından yaptıkları konuşmalar yabancı şebekeler nedeniyle fazla ücretlendiriliyor.

Abone ol

Edirne'de sınıra yakın bölgelerde yaşayanlar, farkında olmadan Yunanistan ya da Bulgaristan GSM şebekelerinden arama yapıyor.

Yunanistan ve Bulgaristan'a sınırı olan Edirne'de yaşayanlar zaman zaman abonesi oldukları GSM şirketleri yerine sinyalleri güçlü olan Yunanistan ve Bulgaristan GSM şirketlerinin üzerinden farkında olmadan görüşme yapıyor. Bunun sonucunda ise faturaları normalden daha fazla geliyor.

En çok şikayet Karaağaç'tan

Yunanistan'a sınırında yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi Muhtarı Agah Korkan, mahalle sakinlerinden bu konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldığı söyledi.

Korkan, genellikle Yunanistan şebekelerinin, Türk GSM şebekeleriyle çakıştığını ifade ederek, ''İnsanlardan bana devamlı bu konuda şikayet geliyor. Tarlada çalışan çiftçi, 500 metre uzaklıktaki evini uluslararası tarifeden arıyor. Yunanistan şebekesi devreye girince, faturası da haliyle kabarık geliyor. GSM operatörleri bunun çaresine bakıp, sistemlerini güçlendirmeliler'' dedi.

Sorun Türkiye'ye özgü değil

Turkcell Kurumsal iletişim Medya İlişkileri Müdürü Mustafa Kutlay, cep telefonlarında bulunan otomatik şebeke seçme özelliği nedeniyle sınıra yakın bazı noktalarda, komşu ülkelerdeki operatörlerle yurt içi operatörler arasında kapsama alanları ve sinyallerin zaman zaman kesiştiğini söyledi.

Kutlay, şu bilgileri verdi:

''Hatları yurt dışında kullanıma açık olan abonelerimiz zaman zaman yabancı GSM operatörlerinin kapsama alanına girebildiği gibi, yabancı operatörlerin aboneleri de bizim sistemimize dahil olabilmektedir. Bu durumda da abonelerin görüşmeleri yurt dışından yapılmış gibi ücretlendirilebiliyor. Dünyadaki pek çok operatörün sınır bölgelerinde yaşadığı bu sorun ülkemize özgü değil. Söz konusu durum, sınır bölgelerindeki bazı alanlarda kapsama yapmanın fiziken mümkün olmadığı noktalarda yaşanabiliyor ve iki ülke operatörlerinin aynı frekans aralıklarını kullanmaları nedeniyle bu frekansların çakışmasından, enerji ve transmisyon altyapısındaki eksikliklerden ve kimi kez de bölgenin yerel topoğrafyasının kapsamayı güçleştirmesinden kaynaklanıyor. Bu sorun ülkemize özgü değil.''

Elle arama yapın

Mağduriyet yaşanmasını engellemek adına, hatları yurt dışında kullanıma açık olan abonelerin cep telefonlarındaki şebeke seçimini ''otomatikte'' bırakmak yerine ''elle ayar'' (manuel) konumuna getirmeleri gerekiyor.

Vodafone ve Avea

Vodofone da, konuyla ilgili olarak teknik departmanlarının yürüttüğü bir proje olduğunu, ancak devreye giren bir işleyişin bulunmadığını bildirdi.

Avea da, mağduriyetlerin yaşanmaması için sınır bölgelerindeki abonelerini kısa mesaj yoluyla, şebeke seçimini manuel yapmaları konusunda uyarıyor.