BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.433,66
HABER /  SEÇİM

Durmuş Yılmaz'dan MHP'ye adaylık başvurusu!

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, MHP'den milletvekili adaylığı için başvurdu.

Abone ol

Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, MHP'den milletvekili adaylığı için başvurdu.

Merkez Bankası Başkanlığı'nın yanı sıra Durmuş Yılmaz, AK Parti'nin kurucusu ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başdanışmanlığı görevini yapmıştı.

MHP'de bugün yapılan milletvekili adaylık başvuruları, siyasi kulislere bomba gibi düştü. Durmuş Yılmaz'ın yanı sıra, MHP'de yaşanan bir başka önemli adaylık başvurusu ise, halen CHP milletvekili olan, ancak 7 Haziran seçimleri için partisine adaylık başvurusunda bulunmayan Mehmet Haberal'ın oğlundan geldi. Haberal'ın oğlu Erkan Haberal, MHP'ye resmen adaylık başvurusunda bulundu.

DURMUŞ YILMAZ'DAN İLK AÇIKLAMA

Durmuş Yılmaz resmi olarak partiye aday adaylığı başvurusu yaptığını açıkladı. Siyasete girmeye ne zaman karar verdiniz sorusuna Yılmaz, “Memleketim Uşak’ta anket yaptırdım. Siyasete girmeli miyim? Hangi partiden girmeliyim diye sorduk. Ve MHP yanıtını aldık. Allah utandırmasın” yanıtını verdi.

Uşak’ta anketi 3360 kişiye sorarak yaptırdığını belirten Yılmaz tercihinin Ankara olduğunu ancak adaylık ve yer konusunda takdirin MHP Genel Merkezi’nde olduğunu belirtti.

ÜMİT ÖZDAĞ DA ADAY

MHP'de dikkat çeken bir başka aday adayı ise, Ümit Özdağ. Bir dönem MHP'de Devlet Bahçeli'ye karşı genel başkan adayı olarak yarışa giren, daha sonra MHP'den ihraç edilen Özdağ, 2010 yılında yeniden partiye geri dönmüştü. Özdağ da MHP'den adaylık başvurusunda bulundu.

ÇANKAYA'DA GÜL'LE ÇALIŞTI

Ekonominin önemli isimlerinden Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Başkanlığı yaptı. Görev süresi dolunca da 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ekonomi başdanışmanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıktı. Yılmaz, Gül’ün görev süresinin dolmasıyla birlikte Köşk’ten ayrıldı.

Merkez Başkanlığı döneminde hükümetle özellikle faiz indirimi ve enflasyon konularında karşı karşıya gelen Yılmaz, Ankara Yenimahalle’deki mütevazı evinin kapısında serilmiş gazete üzerindeki ayakkabılarla gündeme gelmişti.

ERDOĞAN’LA POLEMİĞE GİRDİ

Durmuş Yılmaz’ın “Düşük faiz ile büyüme arasında bir bağ yok” çıkışına Cumhurbaşkanı Erdoğan “Durmuş bey kendi işine baksın. Onu muhatap alacak değilim. Kendisinin başarısı ortadadır. ABD’ye bir baksın faiz oranı nedir enflasyon oranı nedir bunu bir öğrensin. Batı’ya bir baksın. Japonya’ya bir baksın. Bu konuda fazla konuşmaya da gerek yok” yanıtını vermişti.

yilmaz_4.jpg

YILMAZ'IN EVİNİN GİRİŞİNDEKİ AYAKKABILAR...

Durmuş Yılmaz, başkanlığa atandığı dönemde evinin girişinde fotoğrafı çekilen ayakkabılar bir anda Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, öylesine bir yazı kaleme almıştı ki, daha sonra özür dilemişti.

Peki Ertuğrul Özkök ne yazmıştı? İşte Özkök'ün o yazısı...

BU EVİN KADINLARI HİÇ Mİ DIŞARI ÇIKMAZ?

İlk bakışta bu fotoğrafta, beni şaşırtan bir şey yok. Hemen bütün unsurlar, çocukluğumdan beri tanık olduğum şeyler. Artık "bir cemaate aidiyeti ifade ettiğine" hiçbirimizin şüphesi kalmadığı bir şekilde bağlanmış bir baş. Düz ayakkabılar. Sıradan bir duruş. Kadınlık farkı neredeyse sadece türbana indirgenmiş bile diyebilirsiniz. En tanıdık ama en çarpıcı unsurlar, kapıdaki ayakkabılar. Üçü de erkeklere ait. Üçü de çamurlu.

"Acaba bu evin kadınları hiç mi dışarı çıkmaz" diye sordurtan bir görüntü. Evin girişindeki holde yere gazete káğıtları serilmiş. Kadının bakışlarında düşmanca veya fanatik bir ifade yok. Yani, "namazında niyazında bir Türk kadını" diyebilirsiniz. Dedim ya, bu fotoğrafa bakınca, öyle aklınıza "irtica hortluyor" gibi bir düşünce falan gelmiyor. Öyleyse nedir seni rahatsız eden, daha doğrusu içine düşen o duygu? Ağır bir hüzün... Bir de endişeler... Alçak sesle, çekine çekine soruyorum. Cumhuriyet Türkiyesi'nin yeni "rol modelleri bu kadınlar mı olacak?"



durmuş-yilmaz.20150318154311.jpg
DURMUŞ YILMAZ KİMDİR?

City University of London’da ekonomi dalında lisans, University College, University of London’da lisans üstü eğitim gördü.

1980 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kambiyo Genel Müdürlüğünde göreve başladı. Dış Borç Erteleme, Döviz Kurları ve Döviz Rezerv Yönetimi alanlarında çalışmıştı. 1993 yılında Döviz İşlemleri Müdürlüğü Müdür Yardımcısı, 1995 yılında Bankalararası Para Piyasası Müdürü, 1996 yılında Ödemeler Dengesi Müdürü, 1997 yılında Döviz Risk Yönetimi, Krediler, Döviz ve Efektif Piyasaları ile Açık Piyasa İşlemlerinden sorumlu Piyasalar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı, 2002 yılında İşçi Dövizleri Genel Müdürü oldu. 7 Nisan 2003 tarihinde yapılan Banka Genel Kurulunda Banka Meclisi Üyeliğine seçilmiş ve Mayıs 2003 - Nisan 2006 tarihleri arasında bu görevi sürdürmüştü.

18 Nisan 2006 tarihi itibariyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına atandı.

2009 yılında Euromoney dergisi tarafından "Yılın Merkez Bankası Başkanı" seçilmiştir. Y

Yılmaz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başdanışmanlığı görevini de üstlendi.


mhp