BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,85
ALTIN 2.419,49
HABER /  DÜNYA

Sırbistan'daki operasyonda bir ilk yaşandı

Srebrenitsa'daki soykırım dolayısıyla Sırbistan'da ilk kez suçlulara yönelik operasyon düzenlendi.

Abone ol
Sırbistan'da 1995 yılında Srebrenitsa yakınlarındaki Kravitsa'da binin üzerinde Boşnak erkeğin öldürüldüğü katliama katıldıkları iddiasıyla yedi kişi gözaltına alındı.

Sırbistan Savaş Suçları Savcı Yardımcısı Bruno Vekariç, Srebrenitsa yakınlarındaki Kravitsa'da işlenen ve binin üzerinde Boşnak erkeğin öldürüldüğü katliama katıldıkları iddiasıyla yedi kişinin savcılık tarafından ulaşılabilen kişiler olduğunu belirterek, bölgede hala suçluların bulunduğunu söyledi.

DÜNYAYA MESAJDIR

Vekariç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Srebrenitsa kurbanlarının da bu zulmü yapan suçluların da unutulmayacağını dile getirdi ve "Bu, Sırbistan'dan dünyaya verilen mesajdır" diye konuştu. Vekariç, Srebrenitsa'daki soykırım dolayısıyla Sırbistan'da ilk kez böylesine bir işlem yapıldığına işaret etti.

Daha önce "Akrepler" isimli Sırp özel birliğinin Trnovo'da işlediği katliamlar nedeniyle işlem yapıldığını hatırlatan Vekariç, "Srebrenitsa'dan kastım Potoçari, Sandiçi ve Kravitsa bölgeleri. Buradaki olaylar binin üzerinde mağduru kapsamaktadır" dedi.

HİKAYENİN SONU HENÜZ GELMEDİ

Gözaltına alınan yedi şüphelinin savcılık tarafından ulaşılabilen kişiler olduğunu söyleyen Vekariç, "Bölgede hala suçluların olduğunu tahmin ediyoruz. Hikayenin sonu henüz gelmedi" ifadesini kullandı.

Operasyon öncesinde Bosna Hersek ve Sırbistan'daki ilgili savcılıkların sürekli bilgi alışverişinde bulunduklarını aktaran Vekariç, Bosna Hersek'teki savcılıkla yaptıkları işbirliği sayesinde elde ettikleri bilgilerin bu davada işlerini kolaylaştırdığını kaydetti.

Sırbistan'daki Savaş Suçları Savcılığı'nın talimatı üzerine Sırbistan polisinin düzenlediği operasyonlarda, 1995 yılında Bosna Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel birlik bünyesindeki "Yahorina" Eğitim Merkezi'nde görev yapan yedi kişinin Kravitsa'daki katliama katıldıkları şüphesiyle bugün gözaltına alındığı açıklanmıştı.

Sayıları bin ile bin 500 arasında olduğu tahmin edilen Boşnak erkekler, 13 Temmuz 1995'te Sırplar tarafından yakalanarak Kravitsa'daki Tarım Kooperatifi'ne ait depolara kapatılmıştı. Boşnak esirlerin kapalı tutulduğu depolara el bombası atılmış, otomatik silahla taranmıştı.

Kravitsa'daki katliamlara katıldıkları gerekçesiyle 2013'te iki kişi Bosna Hersek Mahkemesi Temyiz Konseyi'nde 28 ve 32 yıl hapis cezasına mahkum edilmişlerdi.

KATLİAMDA 2 OĞLUNU VE EŞİNİ KAYBEDEN MALİÇ: ONLARA EN İYİ HÜKMÜ VERECEK OLAN ALLAH'TIR

Sırbistan'da 1995 yılında Srebrenitsa yakınlarındaki Kravitsa'da binin üzerinde Boşnak erkeğin öldürüldüğü katliama katıldıkları iddiasıyla yedi kişinin gözaltına alınması, kurban yakınlarını memnun etti.

Kravitsa'daki katliamda iki oğlunu ve eşini kaybeden Şuhra Maliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gözaltıların kendisini sevindirdiğini söyledi.

Adaletin geç geldiğini ancak ulaşılmaz olmadığını belirten Maliç, tüm soykırım suçlularının adalet önüne çıkarılması ve yaptıkları için hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Maliç, iki oğlu ve eşinin yanı sıra soykırımda 20 akrabasını kaybettiğini belirterek "Tüm cesaretimi ve gücümü toplayarak mahkemeye gidip bu katillerin gözünün içine bakmak istiyorum. 20 yıl sonra yakalandıktan sonra nasıl hissettiklerini görmek istiyorum" dedi.

"Herkes işlediği suçlar için hesap vermeli" diyen Maliç, "Biz mahkeme değiliz ki onlar hakkında hüküm verelim. Onlara en iyi hükmü verecek olan Allah'tır. Bu dünyada olmazsa ahirette hak ettiklerini alacaklardır" ifadesini kullandı.