BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dünyayı sarsan Wikileaks yine uyardı!

Yaptığı açıklamalarla dünyayı bir birine katan, uluslararası olduğu kadar, ülkelerin içinide karıştıran belgilerin daha binde biri açıklandı.

Abone ol

Wikileaks belgelerinin daha binde biri yayınlandı. Yayınlanan binde bir tüm dünyayı sarstı. Şimdi dünyanın gözü yayınlanmayan binlerce belgede.

2006 yılında yayına geçen ve amacı dünyanın dört bir yanında hükümetlerin kirli ilişkileri, perde arkasında yapılan gizli anlaşmalar ve şirket skandallarını ortaya çıkarmak olan Wikileaks, tüm dünyada adını Irak ve Afganistan belgeleriyle duyurdu.

YAYINLANAN BELGELERİN BİNDE BİRİ

Irak’ta görev yapan bir ABD askeri tarafından sağlanan bu belgelerin devamı niteliğindeki 251 bini aşkın diplomatik yazışmanın açığa çıkması ise “Diplomasinin 11 Eylül’ü” yorumunun yapılmasına neden oldu. Wikileaks belgelerinde ABD’nin Ankara ve İstanbul Elçiliği tarafından Amerikan Dışişleri’ne gönderilen mesaj sayısı 7 bin 918. Bunlar içinden internete konulan belgelerin sayısı ise inanmayacaksınız ama sadece 30. Toplamda yayınlanan belge sayısı ise 243.

BİNDE BİRİ DÜNYAYI SARSTI, YA KALANI?

Yani daha belgelerin sadece binde 1’i açıklandı ve bunlar bile kıyamet koparmaya yetti. Türkiye belgelerinin yayınlanan kısmında 2005 yılına kadar Bush yönetiminin Ankara elçisi olarak görev yapan Eric Edelman’ın özellikle Başbakan Erdoğan hakkında psikolojik tahliller de yaptığı raporlar hazırladığı, Ak Partili bakanlar ve Erdoğan ile ilgili yolsuzluk iddialarını sadece duyumlara dayanarak raporlarına koyduğu, Başbakan ile dönemin Dışişleri Bakanı Gül arasındaki çekişmeyi hemen hemen her raporuna koyduğu görülüyor.

AK PARTİ İÇİNDE ABD AJANLARI MI VAR?

Ondan sonra gelen Ross Wilson ve James Jeffrey’in raporları ise görece olarak daha ılımlı ve yumuşak ifadeler içeriyor. Ross Wilson’un kapatma davası için yaptığı yazışmada Başsavcı hakkında kullandığı cümleler bunun en büyük göstergesi.

Belgelerde ABD’nin hem hükümetteki bakanlar arasında, hem de Ak Parti içerisinde birçok kaynağı olduğu ve “xxxxx” olarak isimleri gizlenen bu kişilerle sık sık görüş alışverişinde bulunulduğu görülüyor.