BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,67
ALTIN 2.409,05
HABER /  DÜNYA

Dünya siyasetinde bir ilk

Siyaset dünyasında ilkler sürüyor. Ama bu kez oldukça sıradışı. İlk kez hamile bir kadın Savunma Bakanı oldu

Abone ol

Siyesette ilkler hep heyecan yaratır. Örneğin Amerikalılar "Belki ilk kez bir kadın başkanımız oalacak", ya da "Belki ilk kez siyahi bir başkanımız olacak" diyerek 2008 başkanlık seçimini her zamandan daha büyük merakla bekliyor.

Pakistan'da başbakan olan Benazir Butto da Müslüman dünyasında bir ilke imza atmıştı. Madeline Albrigh ise ABD'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı olmuş, tüm dünya ondan söz etmişti.

SİYASET DÜNYASI İLKLERLE DOLU...ANCAK...

Nelson Mandela da, Güney Afrika'da hapisten liderliğe yükselerek tarih yazmıştı. Siyaset dünyası bu tür ilklerle dolu. Ama bu kez sıradışı bir ilk söz konusu.

İspanya'da bir süre önce yapılan seçimleri kazanarak ikinci kez iktidar olan Başbakan Zapatero yeni kabinesini açıklarken iki kez şaşırttı.

KADINLAR İLK KEZ SAYISAL OLARAK ÜSTÜN

17 üyeli kabinesinde 9 kadın bakan yer aldı. Kadınlar ilk kez sayısal üstünlüğü elde etti. Başbakan yardımcısı bile bir kadın. Bir diğer şaşırtıcı durum ise Savunma Bakanı'nın durumu...

İLK KEZ KADIN SAVUNMA BAKANI

İspanya tarihinde ilk kez bir kadın Savunma Bakanı görevine getirildi. Ve dünya, ilk kez hamile bir Savunma Bakanı görmüş oldu. İspanya'nın yeni Savunma Bakanı olan anayasa profesörü Carmen Chacon (37) 5 aylık hamile.

Kral karşısında yemin ettikten sonra Savunma Bakanlığı'na giden Chacon, kara, hava ve deniz kuvvetleriyle jandarma temsilcilerinin hazır bulunduğu devir teslim töreniyle ilk kez askerlerin karşısına çıktı.


KARNI BURNUNDA ASKERİ TEFTİŞ ETTİ

“Karnı burnunda” askeri teftiş ederek basının büyük ilgisini çeken Chacon, konuşmasında, "İspanyol askerlerinin, dünya barışı için çalıştığını" belirtti.

"Çalışmalarınızdan gurur duyuyoruz" diyerek askerlere seslenen Chacon, "Hiçbir kurum, silahlı kuvvetler kadar iyi bir şekilde toplumsal değişime uyum sağlayamamıştır" dedi.

HAMİLELİĞİ POLEMİK KONUSU OLDU

Chacon'un 5 aylık hamile olmasına rağmen Savunma Bakanlığı gibi önemli bir bakanlığa getirilmesi, hemen polemik konusu oldu.

İspanya'nın yüksek tirajlı gazetesi El Pais, kadın-erkek eşitliğini her seferinde ön plana çıkaran ve iş alanında kadınlara verilen hakları genişleten Başbakan Zapatero'nun, Savunma Bakanı Chacon'a hamilelik izni verilip verilmeyeceği sorusunu ortaya attı.

EL PAİS SORUYOR;

El Pais, Chacon yasal hakkı olan 4 aylık hamillik iznini isteyecek mi?, İsterse 4 ay Savunma Bakanlığı ne olacak?, Eşitlik Bakanlığı kuran Zapatero, Chacon için ne yapacak? sorularını ortaya attı.