BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.413,34
HABER /  POLİTİKA

DTPli Türkten polise sert sözler!

Türk, güvenlik güçleri böyle devam ederse dedi ardından da kendimizi koruyabiliriz dedi. Peki Türk bu sözleriyle neyi kastetti?

Abone ol

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Güvenlik güçleri, DTP'ye karşı adeta 'derslerini alsın' gibi bir mantıkla yaklaşırlarsa, bu ülkede kargaşanın doğmasına neden olurlar" dedi. Türk, "Bu saldırılar devam ederse, biz bunu kabul etmeyeceğiz. Biz Türkiye'nin her yerinde kendimizi koruyabiliriz. Ama böyle bir yol açılırsa, bunun sonu nereye gider, bunu düşünmek lazım" diye konuştu.

Türk, Aydın Osman Yozgatlı Mahallesi'ndeki Aymek Kavşağı'nda DTP Aydın İl Başkanlığı tarafından düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, demokrasi mücadelesinin büyük bir emek ve bedel istediğini, bugüne kadar özgürlük, barış, kardeşlik için büyük bedeller ödediklerini ve omuz omuza, yürek yüreğe mücadelelerini sürdüklerini söyledi.

"Kürt halkı-Türk halkı..."

"Bugün iktidar partisine baktığımızda, sorunun çözümü adına getirdiklerinin tamamen boş bir proje olduğunu yavaş yavaş görmeye başladık" iddiasında bulunan Türk, "Bu konuda görüşlerimizi açık bir şekilde ortaya koyduk. Barışa 'Evet', kardeşliğe 'Evet', çözüme 'Evet' ama tasfiyeye 'Hayır' diyoruz. Tasfiye mantığına 'Hayır' diyoruz. Bu mantık, tamamen bir tasfiye mantığıdır. Biz başından beri Kürtler olarak, barışı esas alıyoruz. Bizim Türkiye halkı ile bir sorunumuz yok. Türk kardeşlerimizle bir sorunumuz yok.

DTP'nin sorunun çözümünü sağlamaya yönelik her türlü çabanın için olduğunu savunan Türk, Abdullah Öcalan'a "Sayın" diye hitap ederek PKK'nın ve Öcalan'ın bu süreçteki rollerinin yok sayılmasıyla sorunun çözülmeyeceğini iddia etti.

Turgutlu'da sert konuştu

Ahmet Türk, Aydın'daki ziyaretlerinin ardından, Manisa'ya geçti. Manisa'ya Turgutlu üzerinden gelen Türk ve bazı DTP milletvekillerini, ilçe girişinde partililer araç konvoyuyla karşıladı.

Manisa'ya kadar konvoyla devam eden partililer, daha sonra il içinde Nurlupınar ve Horozköy'de konvoy halinde tur attı.

Geniş güvenlik önlemlerinin aldığı turun ardından Ahmet Türk ve beraberindekiler, Manisa il örgütü tarafından düzenlenen toplantıya katıldı.

DTP Genel Başkanı Türk, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün İzmir'de DTP konvoyunda yaşanan olayla ilgili şunları söyledi: "Böyle bir hassas dönemde, gereken hassasiyeti göstermemiz lazım. Tabi devlet güçlerinin, polislerinin o alanda müdahale etmemesi, orada çoluk, çocuk, yaşlı, kadın demeden yapılan saldırıları, 'öldürün' diye bağırmalarına rağmen polisin suskun kalması ve polise 'niye müdahale etmiyorsun' diye oradaki insanlar tepki gösterince müdahale etmek. Güvenlik güçleri, yani bu kadar gayri ciddi, bu kadar Demokratik Toplum Partisi'ne karşı adeta 'derslerini alsın' gibi bir mantıkla yaklaşırlarsa, bu ülkede kargaşanın doğmasına neden olurlar. Bunu da çok iyi bilsinler."

"Kendimizi koruyabiliriz"

Kürt halkının düşüncesini, iradesini yok sayarak, Kürt sorunun çözülemeyeceğini kaydeden Türk, sorun çözülmek isteniyorsa, bütün aktörlerin görülmek zorunda olduğunu kaydetti. "Dünyada hiç bir sorun, muhatapları dışlanarak çözülmemiş" diyen Türk, DTP'nin halkın oylarıyla parlamentoya geldiğini, Kürt sorununun çözümü için muhatap olduğunu söyledi.

İzmir'de parti konvoyuna yönelik girişime de değinen Türk, partilileri provokasyonlar konusunda uyardıklarını belirterek, "Bu saldırılar devam ederse, biz bunu kabul etmeyeceğiz. Biz Türkiye'nin her yerinde kendimizi koruyabiliriz. Ama böyle bir yol açılırsa, bunun sonu nereye gider, bunu düşünmek lazım. Yarın farklı alanlarda, farklı bölgelerde diğer liderler böyle bir şeyle karşılarsa gerçekten üzülürüz. Türkiye'de kardeş kavgasını getirmiş oluruz" diye konuştu.

Herkesi hassas davranmaya çağıran Türk, Türkiye'nin gelişmek ve değişmek zorunda olduğunu ifade etti. Türkiye'deki farklı kimliklerin ve kültürlerin, bu ülkenin zenginliği olduğunu kaydeden Türk, tarihi gerçeklerin araştırılması gerektiğini söyledi.