BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 35,07
ALTIN 2.446,88
HABER /  GÜNCEL

DTPli başkanlara 15 yıl hapis

Baydemir'in de aralarında bulunduğu 56 DTP'li belediye başkanının 15 yıl hapsi isteniyor.

Abone ol

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 21 Aralık 2005'te Danimarka Başbakanı Rasmussen'e Roj TV ile ilgili mektup gönderdikleri gerekçesiyle başlatılan soruşturma sonucunda haklarında dava açılan DTP'li 56 belediye başkanının yargılanmasına Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yarın devam edilecek.

Savcılık iddianamesinde, "Roj TV'nin, terör örgütü güdümünde faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle İngiltere ve Fransa'da yayın lisansları iptal edilen Med TV ve Medya TV'nin devamı niteliğinde olduğu" belirtiliyor. İddianamede, belediye başkanlarının gönderdiği mektupla gerçekte terör örgütü PKK'nın propaganda kanallarından birisinin yayınlarına devam etmesinin amaçlandığı kaydedilerek, ''Bu husus, mektubun sonunda yer verilen 'Bu sesin ortadan kaldırılması; demokrasi, insan hakları ve demokratik medeniyetin temel özgürlükleri için verilen mücadelede önemli bir mekanizmanın kaybedilmesi anlamına gelecektir' ibarelerinde dile getirilmiştir'' denilmişti.

İddianamede, Iğdır'ın Hoşhaber Beldesi Belediye Başkanı Nusret Aras ile Adıyaman'ın Yaylakonak Beldesi Belediye Başkanı Hasan Karakaya'nın ifadelerinde, mektubun içeriğine katılmadıklarını belirttikleri, mektubun kim tarafından hazırlandığını da bilmediklerini söyledikleri dile getirilmişti. İddianamede, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir'in yanı sıra Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak ve Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe'nin de bulunduğu toplam 56 DTP'li belediye başkanı hakkında TCK'nın 314/3 ve 220/7 maddesini içeren ''Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır'' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.