BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,82
ALTIN 2.430,94
HABER /  POLİTİKA

CHPden ABye Kıbrıs tepkisi

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Kıbrıs ultimatomuna hükümetten önce CHP tepki gösterdi.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin dış baskılar altında tek taraflı taviz vermek gibi geleneğinin olmadığını kaydetti.

CHP'den yapılan yazılı açıklamada, Finlandiya'nın Başkenti Helsinki'de yapılan ulusal parlamentoların AB komisyonları (COSAC) toplantısında Finlandiya Başbakanı Vanhanen'in "Türkiye'den Aralık ayında yapılacak olan zirveden önce Finlandiya'nın Kıbrıs ile ilgili önerileri kabul etmesinin beklendiğini, aksi takdirde Türkiye'nin üyelik sürecinde ciddi sorunlar yaşanabileceğini" söylediği belirtildi.

Öymen'in bu sözler üzerine aynı toplantıda söz aldığı ve Kıbrıslı Rumların Kofi Annan planını reddetmesinin bugünkü sorunların yaşanmasının başlıca nedeni olduğunu belirttiği ifade edildi. Öymen, "Eğer Rumlar planı kabul etseydi bugün ne tanıma sorunu, ne de uçakların havaalanlarına, gemilerin de limanlara girme sorunu olacaktı" dedi.

AB tarafından KKTC'ye uygulanan ambargonun kaldırılmasının kararlaştırıldığını, ancak bu kararın uygulamaya geçirilemediğini ifade eden Öymen'in, konuşmasında, "Finlandiya'nın önerilerinin, bu kararın hayata geçirilmesi için Türk tarafından ilave tavizler bekleme anlamına gelmektedir. Türklerin dış baskılar altında tek taraflı taviz vermek gibi gelenekleri yoktur. Meselenin çözümü; AB'nin bu konuda aldığı kararın hayat geçirilmesini sağlamaktır" dediği bildirildi.

Açıklamada, Öymen'in konuşması üzerine ikinci kez söz alan Finlandiya Başbakanı Vanhanen'in "AB'nin Türk tarafına karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği yolundaki düşüncelere katıldığını, meselenin çözülmesi için bütün ilgili tarafların karşılıklı adım atması gerektiğini" söylediği belirtildi.