BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.429,20
HABER /  DÜNYA

Bugüne kadarki en garip dava

Aforoz edilen rahip din dünyasını altüst edecek bir dava açtı. Müdahil tanık ise bir Türk...

Abone ol

İtalya ve Vatikan'a karşı birçok dava açan eski Katolik rahip Luigi Casscioli'nin ilk defa bir davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınıyor. Aslında "AİHM, ilk defa böyle ilginç bir davaya bakmayı kabul ediyor" dememiz daha doğru olur.
 
Dava konusu bir peygamber : Hz. İsa. Casscioli yaklaşık bir yıl önce Vatikan'a ve dolayısıyla Papa'ya karşı, "yaşadığı kesin olmayan bir peygamber yüzünden insanları yüzyıllardır kandırarak vergi aldıkları" gerekçesi ile dava açtı.

Dava ilkönce İtalya'da, Viterbo Mahkemesi'nde görüldü. Ancak İtalyan mahkemesi bu davayı sonuçlandırabilecek tek mercinin AİHM olduğunu belirtti ve davanın orada görülmesini karara bağladı. Şimdi Vatikan, Hz. İsa'nın yaşadığını AİHM'de görülecek davada ispatlamak zorunda.
 
Casscioli'nin bu davadaki tanığı ise Müslüman bir Türk  : Aytunç Altındal. Altındal davaya müdahil tanık olarak katılacak ve 5 Aralık'da Strasburg'da görülmeye başlaması beklenen davada elindeki bilgileri ve kanıtları sunarak İncil'de analtılan İsa'nın aslında yaşamadığı yönünde tanıklık yapacak.
 
Bu hassas konularda en "sivri" yorumları ile herzaman dikkatleri üzerinde toplayan Altındal için bile bu dava "pes artık" dedirticek cinsten... Altındal, davanın konusuna dikkat çekiyor ve şöyle diyor; "Bu davanın konusu İncil'de anlatılan İsa'nın gerçek olup olmadığı. Bakın, burası çok mühim. Yani İncil'de anlatılan İsa yaşadı mı yoksa yaşamadı mı meselesi. Şimdi Türkiye'de bir hata yapılıyor : Zannediyorlar ki İncil'de anlatılan İsa ile Kur-an'da anlatılan İsa aynı." 
 
Peki iki İsa arasında ne farklar var?
Altındal bunu da şu sözlerle aktarıyor; "İncil'deki ve Kur-an'daki İsa ancak yüzde on benziyor birbirine. İncil'dekinin yüzde doksanı uydurma, yani tahrip edilmiş. Türkiye'de de durmadan "İsa geri gelecek", "Müslüman olacak", "Müslümanları kurtaracak" falan diye palavralar atıyorlar. İncil'de anlatılan İsa bir Tanrı, Kur-an'da anlatılan ise bir peygamber."



(Kaynak: Haftalık)