BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,76
ALTIN 2.410,69
HABER /  POLİTİKA

DTPden ilçe tepkisi

DTP ilçelerle ilgili yapılacak düzenlemeye tepki gösterdi. 'Halka sorun' dedi.

Abone ol

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yeni ilçelerin kurulması ve bazı ilçelerin kaldırılmasıyla ilgili düzenleme konusunda halkın iradesine başvurulması gerektiğini belirterek, bu bölgelere özgü referandum yapılmasını talep etti.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Kaplan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in hükümet adına yaptığı açıklamada 42 yeni ilçe kurulacağı ve bin 124 belde belediyesinin kapatılacağını belirttiğini hatırlatarak, yerel seçimlere bir yıl kala yapılacak düzenlemelerde, yeterli bir inceleme yapılmadığı, muhalefetin görüşüne baş vurulmadığı, fesih edilecek beldelerde halkın görüşünün alınmadığının görüldüğünü söyledi.

AİHM'E GİDEBİLİRİZ

Kaplan, "Yapılacak düzenlemelerin yerel seçimlerde, siyasi amaçlarla oy avcılığı için yapıldığı yönünde yaygın bir kanaat olduğu gibi yerel iktidarları daraltmanın demokrasiye, katılımcılığa ve çoğulculuğa aykırı olduğu, ileride yargıya, hatta AİHM'e taşınabileceği yerel seçimleri tartışmalı kılacağı söylenmektedir" dedi.

REFERANDUMA GİDİN

Yerel yönetimleri daraltarak ve sivil toplumu susturarak demokrasinin gelişmesinin mümkün olmadığını dile getiren Kaplan, "Halkın özgür iradesinden neden korkuyorsunuz? Halkın iradesine neden başvurmuyorsunuz? Yeni kurulacak 42 ilçe ve kapatılacak bin 124 belediye için neden o yerlere özgü olmak üzere referanduma gitmiyorsunuz?" şeklinde konuştu.

Kaplan, hükümeti, 'Meclisi dışlayan demokrasiyi zedeleyen anlayıştan, yerel seçimlere müdahale teşkil edecek etik olmayan bu yaklaşımdan vazgeçmeye
çağırdıklarını' da söyledi.