BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,82
ALTIN 2.442,11
HABER /  POLİTİKA

DTPden eşi görülmemiş eylem

DTP'liler eşi görülmemiş bir eyleme imza atacak. Bu eylemin iki amacı var... Biri Öcalan, diğeri de Kürt sorununa vurgu yapmak.

Abone ol

DTP 1 Kasım'dan itibaren Abdullah Öcalan'a uygulandığını öne sürdüğü kötü muameleye dikkat çekmek için 2 günlük oturma eylemine başlıyor. DTP'li belediye oturma eyleminin yapılacağı alanı düzenlemek için çalışmalarına başladı.

Öte yandan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün 'soykırım' sözcüğü geçen konuşması da kapatma davasıyla ilgili dosyaya konulmak üzere savcılıktan istendi.

BÖLGEYE ÇADIRLAR KURULDU

Oturma eyleminin yapılacağı Batı Kent Kavşağı'nda belediyeye ait iş makinaları zemin düzeltmesi yaparken, seyyar tuvalet ve çadırlar kuruldu. DTP İl Başkanı Necdet Atalay, ‘sivil itaatsizlik eylemi' için resmi başvuru yaptıklarını ancak şimdiye kadar yanıt alamadıklarını söyledi.

EYLEMİN İKİ AMACI VAR

Çalışmaları yerinde denetleyen DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, yapacakları ‘sivil itiatsizlik' eyleminin 2 amacı bulunduğunu anlattı. Atalay, “Birinci amacı; 25 yıldır adına ‘terör' denerek silah, operasyon, imha ve tezkerelerle çözülmeye çalışan Kürt sorununa dikkat çekmek. Sorunun demokratik ve barışçıl yöntemlerle, diyalog ile çözülmesi için dikkat çemmek. İkincisi İmralı'da bulunan Sayın Abdullah Öcalan'a uygulanan kötü muameleye dikkat çekmek. Öcalan'ın bulunduğu şartlara dikkat çekmek için bu eylemi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

İl Başkanı Atalay, cumartesi günü saat 10.00'da başlayacak olan eylem için çadırlar kurucaklarını ve ziyaretçilerin eyleme destek ziyaretlerinde bulunacaklarını da söyledi. Atalay, eylemi yapmak için resmi başvuru yaptıklarını şimdiye kadar yanıt alamadıklarınıda belirterek, “Yaptığımız şifai görüşmelerde sorun çıkacağını sanmıyorum. Eylemin gerçekleşeceği alan uygun bir alandır” diye konuştu.

OTURMA EYLEM İÇİN SIKI ÖNLEMLER

DTP'nin Abdullah Öcalan için yapacağı 2 günlük oturma eylemi nedeniyle Diyarbakır'da polis sıkı güvenlik önlemleri alıyor. Koşuyolu Parkı'nda İHD'nin düzenlediği basın açıklaması ve öldürülen Murat Tekdal için düzenlenen oturma eyleminde bir araya gelen DTP il Başkanı Necdet Atalay ve Emniyet Müdürlüğü'nün üst düzey yöneticileri, 1 Kasım'da yapacağı oturma eylemini görüştü.

DTP İl Başkanı Atalay, ülkede kaos yaratacak durumlara kadar varan eylemlerde Diyarbakır polisinin sağduyulu olmasından memnun olduklarını belirtti. Atalay, “Alanda herhangi bir olay çıkmaması için çadır kurma kararı aldık. Eylemimize sadece Diyarbakırlılar değil, birçok ilden bize destek verenlerde katılacak. Polisle hiç bir şekilde karşı karşıya kalmak istemiyoruz” dedi.

Polis yetkilileri, bunun üzerine tansiyonun yükselmesi olasılığına karşı panzer ve çevik kuvvet ekiplerinin alanda hazır bekletileceğini vurgulayarak, “Sizin eylem için seçtiğiniz alan şehir içinde, bu durumda kentin huzurunu bozmak isteyenler olacaktır. Bunlara siz engel olmasanız biz gereken müdahaleyi yaparız. Ancak, biz de kentimizin huzurunun bozulmaması için sizlerden gruplara sahip çıkmanızı istiyoruz. Alanda görevimiz gereği tüm tedbirlerimizi alacağız. Ancak eyleme katılanların tansiyonuna göre hareket edeceğiz. Tncak tansiyonun düşük olduğunu hissedersek, alanda polisin ‘P'sini görmeceksiniz” dedi.

SOYKIRIM KAPATMA DAVASI DOSYASINA GİRDİ

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün Abdullah Öcalan’a fiziki baskı uygulandığı yönündeki açıklamaları ve “1980 askeri darbesi hem Kürt halkı, hem de bütün Türkiye için eşi benzeri görülmemiş siyasi, sosyal ve kültürel bir soykırıma neden oldu. PKK bu darbeye hazırlık ve soykırım ortamında doğdu, büyüdü” iddiaları nedeniyle savcılığın talebi üzerine, Emniyet Müdürlüğü tarafından konuşma bandının çözümü yapılarak soruşturmayı yürüten savcılığa teslim edildi. Türk’ün konuşmasını ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Sicil Bürosu da kapatma davasıyla ilgili dosyaya konulmak üzere savcılıktan istedi.