BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

DTPde Türkiye Partisi tartışması

Etnik ve Bölgesel siyaset yapmakla suçlanan DTP'liler, yeni partide bu imajı yıkmak için harekete geçtiler.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Kapatılan DTP’nin milletvekillerinin siyasete devam edeceği Barış ve Demokrasi Partisi siyaseten de yenilik yapabilecek mi? Bugüne kadar sadece etnik ve bölgesel siyaset yapmakla suçlanan DTP’liler şimdi kitle partisi olmak ve tüm Türkiye'ye hitap eden bir yapıya ulaşmak için harekete geçti. Eski  DTP'liler, Türkiye Partisi olmayı tartışmaya başladı.

Kapatılmadan önce DTP’nin Türkiye Partisi olması yönünde bir rapor hazırlamaya başlayan Akın Birdal, bu konuda önemli adımlar atılacağı mesajı verdi.

Kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı Genel Başkanı Ahmet Türk BDP’ye katılacaklarını ve Meclis’te siyaset yapmaya devam edecekleri açıklaması yaptığı toplantıda bir önemli mesaj daha verdi. Türk, "Gerçekten demokrasiye inananların, Kürt sorununun çözümünü sağlayan, inançların kendini özgürce ifade edebileceği, emekçinin hakkını savunacak bir Türkiye partisine Türkiye için ihtiyaç var” dedi.

DTP bu tartışmayı yeni yapmıyor. Konu DTP içinde kapatılma öncesinde de gündeme gelmişti. Parti “DTP’de hangi değerler üzerinde nasıl bir birlik partisi oluşturabiliriz” diyerek bu konuda Akın Birdal’a rapor hazırlama görevi vermişti. Raporun yarım kaldığını söyleyen Akın Birdal çalışmanın ise durmadığını söyledi: Birdal, Türkiye’de ne yazık ki 5-6 ay sonrası için program yapamıyorsunuz. Gündem hep sizin dışınızda belirleniyor. Rapor yarım kaldı ama önemli bir ihtiyaç ve devam edecek” dedi.

TÜRKİYE PARTİSİ ZORUNLULUK

Türkiye Partisi’nin bir zorunluluk haline geldiğini savunan Birdal şöyle devam etti:

“Bu sürecin itici gücünü yaratmak için emek demokrasi ve barıştan yana güçlerin bir araya gelmesi gerek. Ahmet bey de son açıklamasında bunu söyledi. Son bir haftada itfaiye, tekel, demiryolu işçilerinin maruz bırakıldığı olayları gördük. İktidarın emeğe karşı saldırısı var. Emek ve demokrasi güçleri birleşmiş olsa bu saldırılar bu kadar rahat yapılır mıydı? Sayın Ahmet Türk bir perspektif sundu. Artık herkesin bir şey yapması gerek. Solda örgütlü örgütsüz güçler, bazı önemli şahsiyetler var. Önümüzdeki günlerde bu yolda yeni bir sürece gireceğimize inanıyorum. Geçmiş yıllarda Emek, barış ve özgürlük bloğu örnekleri var. Bunu şimdi formel yapıya kavuşturacağız.”

URAS’IN PARTİ GİRİŞİMİ DURDU

ÖDP’den ayrılan bağımsız milletvekili Ufuk Uras yeni bir parti için kolları sıvamıştı. BDP’nin grup kurması için bu partiye katılacak olan olan Uras içlerinde Alevi Bektaşi Federasyonu, 10 Aralık hareketi. SHP gibi yapıların olduğu çalışmadan çekilmiş oldu. BDP’de çalışmaya başlayacak olan Uras, yeni partinin sadece bölge siyaseti yapmaktan çıkarılıp sol ve sosyal demokrat kesimleri de kucaklayacak “Türkiye partisi” olma perspektifine de katkı sunacak.

GENEL BAŞKANLIK İÇİN NE DEDİ?

BDP’nin yeni kimliği için düşünülen genel başkan adayları arasında Akın Birdal’ın da adı geçiyor. Birdal bu konuda ise şunları söyledi:
“Bir program çerçevesinde bir görevlendirme olacak. Bu işler kişilere bağlanmamalı. Ortak bir program düşünce oluşunca sorun yok. Birileri de sözcü olacak. İkbal ve iktidar tutkusundan kurtulmak, benmerkezci olmamak gerek. Toplumu özgürleştirmek için önce bireylerin özgürleşmesi bunun için de kişisel iktidar ve tutkulardan kurtulmak gerek” dedi.