BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,61
ALTIN 2.390,62
HABER /  POLİTİKA

DTP randevusunda 2 ayrıntı

Başbakan Erdoğan ve DTP arasındaki buzlar eriyor. Beklenen oldu ve o tarihi buluşmanın tarihi açıklandı..

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Kürt açılımında ciddi olduğunu DTP'ye randevu vererek gösterdi. Erdoğan DTP ile yarın saat 12.00'de görüşecek.

Erdoğan DTP'yi PKK ile aynı kefede görmediğini açıklayarak açılımıma farklı bir boyut getirdi. DTP'li Türk tarafları kalın çizgi çekmemeye çağırdı..

Muhalefet ise iktidarı terörden medet ummak ve iki yüzlü siyaset izlemekle suçladı..

SIFAT VE MEKAN AYRINTISI

AK Parti'den görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada iki önemli ayrıntıyı öne çıktı. Başbakan Erdoğan Başbakanlık'ta değil, Meclis'te AK Parti Genel Başkanlık makamında görüşecek. Bir diğer önemli ayrıntı ise Erdoğan Başbakan sıfatıyla değil AK Parti Genel Başkanı ve Grup Başkanı sıfatıyla DTP ile görüşecek.

GÖRÜŞMEDE KİMLER OLACAK?

Görüşmede son günlerde gündemde bulunan Kürt açılımı değerlendirilecek. Erdoğan'ın yanında İçişleri Bakanı Beşir Atalay olacak..DTP lideri Ahmet Türk'e DTP'li Emine Ayna ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş eşlik edecek..

AHMET TÜRK: KALIN ÇİZGİ ÇEKMEYİN

DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk yarın Başbakan Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesi görüşlerini şöyle dile getirdi:

"72 milyon insanı hassasiyetini biliyor göz önünde tutuyoruz. Olabildikçe mesafe alacak kalın çizgiler ve korkmadan önce bunu nasıl yapabiliiriz.  Bunu nasıl sağlayabiliriz barışçıl bir süreç için nelere dikkat edebiliriz Temel meseleler üzerinde düşüncelerimizi ortaya koyacağız. Halkın beklentilerini dile getirmeye çalışacağız.

Bu sorunda ilgili ve etkili her kesimin düşüncesi önemlidir. Başında söyledim. Kalın çizgileri çizersek süreci tıkamış oluruz. Hazır projelerle yola çıkarsak yolu tıkamış oluruz. Burada bunu başarmanın formüllerini ortaya koymamız lazım. Bunu nasıl geliştirebilir o hassasiyeti göstereceğiz."

ERDOĞAN: DTP İLE PKK AYNI KEFEDE DEĞİL

Erdoğan, TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan şöyle konuştu:

''Ben, DTP'Yi PKK ile aynı kefede değerlendirmiyorum, değerlendirmek istemiyorum. Eylemleri, fiiileri şu bu filan bunlar ayrı konular. Bunları ayrı konuşuruz. Ama parlamentonun içerisinde olması sebebiyle olayı böyle değerlendirmek durumundayız.

ERDOĞAN BAHÇELİ'DEN UMUDU KESTİ

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ''Kürt açılım ve terör konusunda MHP ile görüşecek misiniz?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Bu konuyla ilgili MHP kapılarını kapattı. MHP böyle bir görüşmeye gerek görmediği gibi, bu başlatılan çalışmayı 'vatana ihanet' olarak vasıflandırıyor. Şimdi olaya böyle yaklaşan; bir anlayışla, zihniyetle... Yani bu kadar kabaca, daha ne olduğun bilmeden... İçinden ne çıkacak bilmeden böyle bir yaklaşımda olanlarla neyi görüşeceksiniz.''

CHP'Lİ ONUR ÖYMEN: TERÖRDEN MEDET UMMAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise NTV canlı yayınında görüşmeyi değerlendirirken "Ne değişti" diye sordu. Öymen "Hükümet şunu söyleyemiyor bizim terörü önleme projemiz şudur diyemiyor. 'Teröristleri ikna ettik silah bırakacaklar gibi.' diyemiyor. 'Terörü Kuzey Irak’tan bertaraf etmek için Irak’ın girişim yapacağını öğrendik' da diyemiyor. 'Bu suretle PKK tasfiye olacak' diyor mu, onu da demiyor. 'Sınır ötesi operasyon için yetki almıştık, bunu kullanacağız, biz tasfiye edeceğiz' da demiyor. O zaman terörün varlığını sürdürmesini içimize sindirerek şimdiye kadar terörün sözcüsü gibi hareket edenlerle diyalog kurarak bunu çözeceksiniz. Bunun adı terörü çözmek için terörden medet ummak." dedi.

MHP: YARIN ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜRLER

Erdoğan'ın DTP ile görüşme kararını MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural şu şekilde değerlendirdi:

"'DTP terör örgütünün temsilcisidir, ne görüşeceğim' diye mangalda kül bırakmayan Başbakan, şimdi dün dündür bugün bugün... Yarın Öcalan’la da, İmralı ile de nasıl ilişki kurduklarını nasıl muhatap aldıkları ortaya çıkacaktır.

Bu Polis Akademisinde yapılan o çalıştayda da AKP’nin görüşmeler yaptığını ifade etmiştir katılanlar. Dolayısıyla bugün DTP ile görüşülmesine şaşmamak gerekir.