BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.474,36
HABER /  POLİTİKA

DTP kapatıldı, bu isimlere yasak geldi!

Anayasa Mahkemesi, DTP hakkındaki kapatma davasında kararını açıkladı. Şu isimlere siyasi yasak getirildi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yaptığı açıklamada, DTP'nin "temelli" kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

DTP'nin üst düzey yöneticilerine siyaset yasağı getirildi. Yasaklı isimler 5 yıl süreyle siyaset yapamayacak.

Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliği düşürüldü. Böylece DTP'nin meclisteki grubu düşmüş oldu.

 BU İSİMLERE YASAK GETİRİLDİ

Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt,i Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğlulları, Necdet Atalayı, Nurettin Demirtaş ve Selim Sadak’ın Anayasa’nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğinde, gerekçeli kararın Remi

5 yıl süreyle, bir başka partinin kurucusu, yönetici denetçisi olamayacaklarına karar verildi..

Haşim Kılıç kapatma kararının oy birliği ile alındığını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi, DTP hakkındaki kapatma davasının 4. günkü görüşmelerini tamamladı. Yüksek Mahkeme Heyeti, davaya ilişkin 4. gün görüşmelerine saat 09.30’da başlamıştı. Mahkeme Heyeti’nin bugünkü görüşmesi yaklaşık 8 saat sürdü.

Haşim Kılıç, DTP'nin ''Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı' haline geldiğinin anlaşıldığından Siyasi Partlier Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince kapatılmasına karar verilmiştir" dedi..

Kılıç, DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un partinin kapatılmasıyla ilgili gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra milletvekilliklerinin sona ermesine karar verildiğini bildirdi

Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu'a 5 yıl siyaset yasağı getirildi.Kararların oy birliğiyle alındığını ve partinin tüm mal varlığına el konularak Hazine'ye iade edileceğini de bildirdi.

Kılıç açıklama sonrasında 'Yapılacak eleştirileri şimdiden görebiliyorum..Verilecek kararın zamanlaması için verilen tarihin amaçlı olduğu söylendi. Bu yorumlar çok acımasız.. Biz iki yıldır bu davayı görüşüyoruz..Eksiklliklerimiz vardı ve bu eksiklikler raportörümüz aracılığıyla giderilmeye çalışıldı ve bu zamana denk geldi' dedi..

Kılıç ayrıca, 'Bir siyasi partinin terörü ve şiddeti meşrulaştırmaya çalışması uygun değildir' derken, Anayasa Mahkemesi'nin terör ve şiddeti, barışçıl çabalardan ayrı tutarak kararını vermiş olduğunu söyledi..

KARAR DÖRT GÜNDE VERİLDİ

Anayasa Mahkemesi davayı 8 Aralık Salı günü esastan görüşmeye başlamıştı. Yüksek mahkeme, 4 günün sonunda açıklama yaptı.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranıyor. Kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyordu.