BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖK yeni katsayı formülünü buldu

Gözler, üniversiteye girişte yeni alternatiflerin tartışılacağı 17 Aralık’taki YÖK Genel Kurulu’na çevrildi.

Abone ol

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, YÖK’ün, eşit katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına itirazını dün jet hızıyla reddetti.

Çok küçük katsayı farkı

Kurul’da Danıştay’ın yürütmesini durdurduğu 0.15’lik eşit katsayının, meslek liseleri için 0.14,5 olarak belirlenmesi görüşü ağırlık kazandı. Böylece YÖK, Danıştay kararını şeklen de uygulamış olacak. İmam hatipler başta olmak üzere meslek lisesi mezunları, üniversiteye girişte genel liselerden çok küçük bir katsayı farkıyla üniversiteye giriş imkanı bulacaklar.

Başarı puanı formülü

Katsayı oranlarındaki farkı minimuma çekecek olan YÖK, ikinci alternatif olarak da üniversiteye giriş puanının hesaplanmasında etkili olan Ortaöğretim Başarı Puanı’nda (AOBP) değişikliğe gitmeyi değerlendirecek. Katsayı ile çarpılarak, üniversite giriş puanının üzerine eklenen AOBP’nin tavan sınırı aşağıya çekilebilecek. Şimdi 500 tavan puanı olan AOBP’nin bu sınırı aşağıya çekilince, AOBP ile katsayının çarpımı sonucu ortaya çıkan ve üniversiteye giriş puanına yapılan eklemenin etkisi de azalacak.

17’sinde ilan edeceğiz

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan kararla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “İtirazımızın kabul edileceğini umuyorduk ancak reddedildi. Ayın 17’sinde tekrar düzenleme yaparak ilan edeceğiz. B planımız var, bunu devreye sokacağız. İnşallah bu B planı, 1.5 milyon öğrencimizin beklentilerine uygun bir düzenlemedir ve kabul görür. Yeni düzenleme ÖSS’de geçerli olacak, gecikme olmayacak.”