BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,25
HABER /  POLİTİKA

DSP'nin referandum oyu belli oldu

Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker 12 Eylül'de yapılacak oy rengini açıkladı.

Abone ol

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, ''Beğendiğimiz maddeler uğruna, Türkiye'yi gelecekte dikta rejimine ve rejim değişikliğine götürecek diğer 2 maddenin varlığı söz konusu olduğu için referandumda 'Evet' dememiz söz konusu değildir'' dedi.

Türker, partisinin Balıkesir İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, 12 Eylülde gerçekleştirilecek referandumda ''Hayır'' oyu vermeyi kararlaştırdıklarını söyledi.

Referandumla ilgili yürütecekleri propaganda sürecinin temasını, ''AKP'nin 12 Eylül Anayasasına Hayır'' olarak belirlediklerini belirten Türker, şöyle konuştu:
''Referandumda sunulacak anayasa değişikliğinin bazı maddeleri olumludur, bazı maddelerini de biz önerdik. Beğendiğimiz maddeler uğruna, Türkiye'yi gelecekte dikta rejimine ve rejim değişikliğine götürecek diğer iki maddenin varlığı söz konusu olduğu için referandumda 'Evet' dememiz söz konusu değildir. Bu anayasa, hem Anayasa Mahkemesinin hem Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında, ileride rejim değişikliğine neden olabilecek değişiklik getiriyor, değişiklikle yargının siyasetin emrine girmesi yolu açılmış oluyor.''

ÖZEL BİRLİKLERİN KURULMASI

Masum Türker, terörle mücadele kapsamında kurulması düşünülen özel birliklerle ilgili bazı çekincelerinin bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
''Çekincemiz, bu özel birliklerin ileride JİTEM'in neden olduğu olumsuzlukları beraberinde getirmesidir. Geçmişte JİTEM'den ayrılanlar, emekli olanlar ya da ilişkisi kesilenler, daha sonra başta PKK olmak üzere çeşitli kesimlerle iş birliği yaptılar ve olumsuzluklara neden oldular. İkinci önemli çekincemiz ise bunun yapısı nasıl olacak? Başbakan, bunu açıklamadı. Bizden görüş istedi, biz de o gün şifahen söylediğimizi bugün yazılı olarak verdik. Bu özel kuvvetler, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olmalıdır. İçişleri Bakanlığı ya da herhangi bir kuruma bağlı olmamalıdır. Başka bir kuruma bağlı olduğu zaman, toplumda önemli rahatsızlıklara neden olabilecek oluşumlarla karşı karşıya kalabiliriz.''

Özel kuvvetlerin, ön lisans veya lisans eğitimi görmüş kişilerden oluşturulması gerektiğini ifade eden Türker, ''Bunların eğitimi de astsubay ve subay okullarında olmalı. Ayrıca özel kuvvetlerde görev alacaklar, emekli olduktan sonra belli bir süre rehabilite edilmeli'' dedi.