BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.309,13
HABER /  DÜNYA

Donald Trump imzaladı ABD'den Türkiye'ye yaptırım kararları

Gelen son dakika haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, 2020 yılı savunma bütçesini resmen onayladı. Trump'ın imzasıyla resmiyet kazanan 2020 Ulusal Savunma Yetki Yasası (NDAA) Türkiye'ye de çok sayıda yaptırım kararı içeriyor.

Abone ol

Sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı son dakika açıklamasıyla 738 milyar dolarlık yeni savunma bütçesini onaylayacağını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, imzayı resmen attı.

Türkiye'ye yaptırım kararları

Noel tatilini geçirmek üzere Florida'ya hareketinden önce Joint Andrews Havalimanında düzenlenen törene katılan Trump, önce Temsilciler Meclisi'nde sonra Senato'dan geçen savunma bütçesini imzaladı. Bütçe tasarısında Türkiye'ye yaptırımlar da var. Tasarıda F-35'lerin teslim edilmemesi, S-400'lerden dolayı CAATSA'nın uygulanması, TürkAkımı enerji projesine yaptırım, Güney Kıbrıs'a silah ambargosunun kaldırılması gibi maddeler yer alıyor.

Trump imza önce konuşma yaptı

Başkanlığı döneminde her yıl Savunma Bakanlığına (Pentagon) daha fazla bütçe ayırdığını anlatan Trump, bu yılki 738 milyar dolarlık bütçenin bir rekor olduğunu belirtti. İki F-35 savaş uçağının arasına kurulan sahnede attığı imza ile aynı zamanda ABD Uzay Komutanlığının da kurulduğunu vurgulayan Trump, bunu gerçekleştiren ABD Başkanı olmaktan büyük bir gurur duyduğunu söyledi. Yasa, Pentagon'a 635 milyar doları temel harcama, 71,5 milyar doları Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar fonu, 23,1 milyar doları Enerji Bakanlığı bünyesinde yapılacak savunma ve 8,1 milyar doları diğer savunma harcamaları olmak üzere toplam 738 milyar dolarlık bütçe tahsis ediyor. Yasayla ABD'nin 100 adet yeni F-35, 150 adet askeri helikopter, 4 adet Virginia sınıfı denizaltı ve bir savaş gemisi temin etmesi ve askeri personele son 10 yılın en büyük zammının verilmesi öngörülüyor.

İşte torba yasada Türkiye'yi ilgilendiren maddeler 

S-400 ve F-35 

Yasanın Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda Türkiye'ye ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Bütçenin, "Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları" kısmında da Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık fon ayrılacağı kaydediliyor. Yasada, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması gerektiği de vurgulanıyor.

Yasa, Pentagon'a, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye'nin siparişlerini en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.

TürkAkım

Yasada, Rus enerji ihracatına katkı sağlayan enerji boru hatlarının inşasında çalışan bazı gemi şirketlerine yaptırım uygulanması şartı da getiriliyor.

Bütçede, "Bu yasanın kanunlaşmasından sonraki 60 ve sonraki her 90 günde Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığına danışarak Kuzey Akımı 2 ve TürkAkım projeleri veya bu projelerin yerine inşa edilecek diğer projelerin inşası için deniz seviyesinden 100 fit ve üzeri derinliğe boru hattı döşeyen gemilerin tespitine ilişkin raporu, ilgili kongre komitelerine sunacaktır" hükmü bulunuyor.

Bu projelere gemi sağlayan yabancı kişi ve kuruluşların da yaptırım için tespit edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
İngiliz Kraliyet gelini Kate Middleton'ın Prens Williams'a hareketi olay oldu
Foto Galeri İngiliz Kraliyet gelini Kate Middleton'ın Prens Williams'a hareketi olay oldu Galeriye Gözat