BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,49
ALTIN 2.393,12
HABER /  SAĞLIK

Domuz gribinden koruyan 2 gıda

Biri bağışıklık sisteminin güçlendiren C vitamini içeriyor, diğeri kalsiyum, potasyum ve demir zengini. İşte o iki besin...

Abone ol

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, domuz gribine karşı aşı yaptırma konusunda tedirginlik ve kararsızlık yaşandığı bir dönemde vatandaşları, gribe karşı koruyuculuğu saptanan narenciye ve şalgam tüketimine davet etti.

Şaban Baş, yazılı açıklamasında domuz gribi salgınının insan sağlığını olduğu kadar başta ihracat olmak üzere ulusal ve uluslararası ticareti de olumsuz etkilediğini belirtti.

Hastalığın henüz Çukurova'da etkisinin önemli boyutlarda olmadığına dikkati çeken Baş, açıklamasında şunları kaydetti:

''Bu durumu, yörede narenciye sezonuna rastlamasına bağlıyorum. Yörede yüksek düzeyde tüketilen bir gıda olan narenciyenin yanı sıra başta C olmak üzere vitaminsel anlamda büyük zenginlikler içeren şalgamın, bölgemiz insanının direncini yükselttiğine, hastalığa yakalanma oranının düşük olmasında son derece etkili olduğuna inanıyorum.''

Özellikle yerel yönetimler aracılığıyla grip salgını tehdidindeki okullarda, halkın yoğun olarak bulunduğu kesimlerde ve toplu alışveriş merkezlerinde ücretsiz ya da düşük fiyatla portakal suyu ve şalgam dağıtılmasının son derece yarar sağlayacağını savunan Baş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Halkımız hastalığa önlem olarak sunulan aşı konusunda büyük bir belirsizlik ve tedirginlik yaşamakta, kendilerine ve çocuklarına aşı vurdurup vurdurmama konusunda kararsızlık içerisinde bulunmaktadırlar. Oysa tüm hastalıkların panzehiri zaten doğada bulunmaktadır.

Narenciye ve şalgamı da bu anlamda birer nimet, hastalıktan koruyucu alternatif olarak değerlendirmek gerekmektedir. Böylelikle insanların bağışıklık sistemini güçlendirdiği de saptanan C vitamini deposu narenciyeyi ve A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, fosfor ve sodyum gibi mineraller içeren şalgamı gribe karşı en doğal ve en etkili silah olarak kullanabilmek mümkün olacaktır. Bu ürünlerin fiyatının da son derece düşük olmasının etkili bir tanıtım ve kampanya yürütülmesi halinde talep artışında büyük yarar sağlayacağına inanıyoruz.''

Baş, halkın narenciye tüketimine yönlendirilmesi ve özendirilmesiyle narenciye sektöründe yaşanan sıkıntıların da aşılabileceğini savundu.