BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Rusya idam cezasını kaldırdı

Rusya Anayasa Mahkemesi 1 Ocak 2010'dan itibaren idam cezasının uygulanamayacağı yönünde karar verdi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Valeri Zorkin yaptığı açıklamada, "Bu karar son, temyiz imkanı yok." dedi. Zorkin Rusya'nın imzaladığı uluslararası anlaşmaların idam cezasının uygulanmasını yasakladığını belirtti.
Rusya, 2 Şubat 1999 yılında alınan kararla idam cezalarının uygulanmasını bir moratoryumla durdurmuştu. 1 Ocak 2010'da moratoryumun süresinin dolması nedeni ile idam cezalarının yeniden uygulamaya konulabileceği belirtiliyordu. İdam cezası ile ilgili son sözü söyleyen Anayasa Mahkemesi, Rusya'nın imzaladığı uluslararası anlaşmaları gerekçe göstererek, idam cezasının uygulanmasının mümkün olmadığı kararına vardı.

Rusya'nın imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu idam cezasının uygulanmasını yasaklıyor. Ancak, Duma henüz bu kararı onaylamış değil. 1 Ocak 2010'a kadar geçici olarak uygulamaya konulan moratoryumun süresinin dolacak olması nedeni ile, Anaysaya Mahkemesi'nden konu ile ilgili kararını açıklaması istendi.

Mahekeme kararı ile Duma'nın konvansiyonu imzalayacağı zamana kadar da, idam cezasının uygulanması imkansız hale geldi. Rusya'da son 10 yıldır idam cezası uygulanmıyor.