BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Bakan Cemil Çiçekten hukuk vurgusu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hiç kimsenin, taşıdığı sıfat ne olursa olsun hukukun üstünde olamayacağını söyledi.

Abone ol

Çiçek, "Eğer yapılan iş hukuka uygunsa, yasalara uygunsa mesele yok. Hukuka aykırıysa, kim bu aykırılığı işlediyse, kim bu aykırılığa sebebiyet verdiyse, onun hukuk çerçevesinde sonucuna da katlanması gerekir" dedi.
Çiçek, Elmadağ Belediyesi'nde ilçenin gelişimine yönelik sorunların dile getirildiği kahvaltılı toplantıya katıldı. Çiçek, yaptığı konuşmada, Anayasa'da, geçici maddelerin de hesaba katılması halinde, 175'in üzerinde madde bulunduğunu belirterek, Anayasa'nın ilk üç maddesinin toplumun ortak paydası olduğunu söyledi.

"Anayasa'nın ilk üç maddesinin tartışılamayacağını ve tartışılmasında fayda olmadığını" ifade eden Çiçek, "Biz göreve geldiğimiz günden beri ve bundan sonra ne yapıyorsak ve ne yapacaksak bu ilk üç maddedeki temel değerlerimizi, ortak paydalarımızı koruyacak tarzda yapacağız. Tam anlamıyla yaptığımız reformlarda bu temel değerlerimizi, ortak paydalarımızı daha da güçlendirmek, kuvvetlendirmek ve gerçekten birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi bu temel kavramlar üzerinde tesis etmek için gayret sarf ediyoruz"dedi.

"SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Çiçek, son günlerde herkesin hukuk devletine vurgu yaptığına da işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu ülke hukuk devleti olacaksa iki hususa dikkat etmesi gerekir. Bunlardan bir tanesi hukuka uymaktır, ikincisi de hukuku uygulamaktır. Hiç kimsenin, taşıdığı sıfat ne olursa olsun hukukun üstünde olma durumu söz konusu olamaz. Hiç kimse kendisini taşıdığı sıfat nedeniyle hukukun dışında mütalaa edemez. Yaptığı her iş hukuka uygun olacaktır. Hukuku uygulayacak, en evvel kendisi de hukuka riayet edecektir. 'Ben filanca görevi yapıyorum. Benim imtiyazım vardır' diyorsa bunun adı demokrasi olmaz. İmtiyazlılardan müteşekkil ucube bir rejim ortaya çıkar.

Son günlerde hukuk tartışmaları yapılıyor. Şu olur mu, bu olur mu, şöyle olur mu, böyle olur mu? Eğer yapılan iş hukuka uygunsa, yasalara uygunsa mesele yok. Hukuka aykırıysa, kim bu aykırılığı işlediyse, kim bu aykırılığa sebebiyet verdiyse, onun hukuk çerçevesinde sonucuna da katlanması gerekir. Eğer meseleyi böyle anlarsak bu ülkede hiçbir problem olmaz. Tartışma konuları da kısa sürede sonuca bağlanır.

Ama hukuki konuları hukuk çerçevesinde hukuk kurallarına göre değil de siyaset malzemesi yapar, birinin aleyhine, birilerinin karşısında bunu istismar konusu yapmaya çalışırsak o da hukuka saygısızlığın daniskasıdır. Onun için son günlerdeki tartışmaları biraz bu şekliyle değerlendirmekte fayda var."

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Çiçek, konuşması öncesinde, bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanlığı seçimine belli bir baraj getirileceği ve masrafların halk tarafından karşılanacağı söyleniyor. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?" sorusu üzerine bütün dünyada başkanlık seçimlerinin, eğer ilk turda adaylar yüzde 51 oyu alamazsa, ikinci turda en fazla oy alan iki kişi arasında geçtiğini söyledi.

Yaptıkları düzenlemenin bütün dünyadaki uygulamaya paralel bir düzenleme olduğuna işaret eden Çiçek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin masrafını devlet karşılayacak. Sadece adayın kendi yapabileceği propaganda varsa onunla ilgili bağış sistemine giden bir düzenleme var. Anayasa Komisyonu'nda farklı bir düşünce olursa bunlar oturulur, konuşulur. Anayasa Komisyonu'nda, ilgili komisyonlarda başka türlü bir çözüm varsa biz ona da varız. Bizim tercihimiz seçimin masraflarını tabiatıyla, oy pusulaları dahil, sandık görevlilerinin alacakları yolluklar dahil, devlet tarafından karşılanması. Sadece kampanya bakımından bağış sistemine giden ama bunun da şeffaf bir şekilde yapılmasını öngören bir düzenleme."