BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,91
ALTIN 2.437,61
HABER /  EKONOMİ

Doları fişekleyen neden bulundu

Doların freni patladı adeta. Son bir haftada aldı başını gitti. İşin içinde ünlü Yahudi kökenli spekülatör Soros'un fonları var.

Abone ol Dolardaki yükselişi değerlendiren Eczacıbaşı Holding Başekonomisti Erkin Şahinöz, son dönemde yaşanan hareketlerin sebebi olarak hedge fonları (serbest yatırım fonu) gösterdi.

Hedge fonları ünlü Yahudi kökenli spekülatör Soros'un icadı... Gelişmekte olan ülkelerin borsalarında "vurgun" yapıyorlar.  

Şahinöz, Cnbc-e'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

KREDİ PİYASALARI KURUYUNCA

ÜNLÜ YAHUDİ SPEKÜLATÖR SOROS'UN ZENGİNLİK
FONU

İlk olarak 1990'ların başında ünlü spekülatör Soros ve çevresi tarafından dünyada faaliyete sokulan hedge fonlar özellikle gelişmekte olan ülkelere yatırım yaparak yüksek kar peşinde koşuyorlar. Yatırımcılarına yıllık ortalama yüzde 20'nin üzerinde kâr vaat edilen modelde hemen her pazara ve sektöre yatırım yapılıyor. Klasik yatırım araçlarından farklı olarak yüksek risk arz eden çok geniş bir alanda yatırım yapan hedge fonlar bu özellikleriyle piyasaların hem çıktığı hem de düştüğü dönemlerde kâr edebiliyor

"Son iki üç haftadır yaşanan hareketin arkasındaki ana neden, hedge fonların sıkışıklığa girmiş olması. Hedge fonlardan dünya genelinde çok ciddi para çıkışları var. Geçmişte bu tip çıkışlar olduğunda hedge fonlar dönüp kredi alıyor ve talepleri karşılayabilirdu. Ama şimdi kredi piyasaları kurudu ve bunu yapamıyorlar. Mecburen ellerindeki varlıkları satmaya başladılar.

FONDAKİ HİSSELERİ SATIP DOLARI ALIP GİDİYORLAR

Hedge fonların
aralarında Türkiye, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerin olduğu gelişmekte olan ülkelerde önemli varlıkları var. Fonlar Türkiye'deki hisselerini ve bonolarını satıp dolarını alıp gidiyor... Yaşanan yükseliş de buradan kaynaklanıyor. "

DOLAR 1.8'E GİDEBİLİR

YTL'nin 1.55'ten sonra önünün açıldığını söyleyen Şahinöz, hedge fonlardan çıkış devam ettiği sürece doların 1.70-1.80 aralığına kadar gidebileceğini ifade etti.