BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  GÜNCEL

Dolar ve petrol atağa kalktı!

İçerideki siyasi gerilime dayanmaya çalışan dolar bu habere dayanamadı. Dışarıdan gelen haber doları fırlattı. Bakın doların durumu ne olacak?

Abone ol

Bugün piyasaların en zor günüydü. İçerde Ergenekon ve Ak Parti Kapatma davalarının gerginliği sürerken, bir yandan da Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyordu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) sonunda kararını açıkladı ve 1 yılı aşkın bir süredir ilk defa faiz artırımı kararı alarak faizleri çeyrek puan yükseltti. Böylece faizler piyasa beklentisine uygun olarak yüzde 4.0'den yüzde 4.25 seviyesine yükseldi ve 7 yılın zirvesine çıktı. Banka, faiz oranlarını en son 6 Haziran 2007'de yüzde 4'e yükseltmişti.

DOLAR YÜKSELİYOR

ECB'nin kararı öncesi 1.5902 seviyesine kadar çıkan ve 1.60 seviyesindeki rekora göz kırpan euro/dolar paritesi, kararın ardından 1.5750'ye kadar geldi. Böyle dolar euro karşısında kısa bir süre içerisinde yüzde 1'e yakın değer kazanmış oldu. 

Dün 1,240 YTL'den kapanan doları bugün  1,244 YTL'den kapandı. Euro'nun kapanış fiyatı ise 1,967 YTL oldu. Euro dün 1,963 YTL'den kapanmıştı.

YÜKSELİŞ DEVAM EDEBİLİR

Ancak uzmanlar, önümüzdeki dönemde ECB Başkanı Trichet'ten veya diğer yetkililerden faiz artırımlarının devam edebileceği yönünde bir sinyal gelmesi halinde euronun dolar karşısında tekrar yükselebileceğine dikkat çekiyor.

Dresdner Kleinwort analisti Rainer Guntermann, ECB'nin kötünün iyisini seçtiğini belirtti. Guntermann, "Bizim korkumuz petrol fiyatları ve enflasyonun yeni faiz artırımlarını beraberinde getirmesi" diye konuştu.

PETROL DA REKOR KIRDI

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları da  bugün rekor üstüne rekor kırdı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 146,69 dolara yükseldi. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı da 145,85 dolara kadar çıktı.


ABD ham petrolünün varil fiyatı Ağustos ayı teslimi 145,85 doları gördükten sonra 144,80 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 146,69 dolara ulaştıktan sonra 144,68 dolardan işlem görmeye başladı.


Geçen yıl sonunda varili 96 dolar olan petrolün fiyatı o günden bu yana yüzde 50'den fazla artış gösterdi. 


ABD dolarının değerinin düşük olması ve Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi'nin, müşterilerinin petrol arzından memnun olduğunu ve yeni bir üretim artışı planlamadıklarını söylemesi fiyatların artışında rol oynadı.


ABD Enerji Bakanlığına bağlı Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA), ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 2 milyon varil azaldığı açıklaması da fiyatları yukarı yönlü etkiledi.


Dünyanın dördüncü büyük petrol üreticisi İran'a yönelik muhtemel saldırı açıklamaları da petrol piyasasında fiyatları etkileyen etmenler arasında bulunuyor.