BIST 10.194
DOLAR 32,39
EURO 34,77
ALTIN 2.406,34
HABER /  GÜNCEL

Doğu Ekspresi davası sürüyor

Doğu Ekspresi'ne bomba konulması olayının faili olduğu iddiasıyla 4 sanığın yargılanmasına davam edildi.

Abone ol Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Ömer Sain, İbrahim Sain, Turan Erdoğan ve Lokman Körhan ile avukatları katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Görüşen, davaya ilk kez çıkması nedeniyle esas hakkındaki görüşünü hazırlamak için süre talebinde bulundu. Savcı Görüşen, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Sanık İbrahim Sain'in avukatı Mehmet Sever, daha önceki savunmalarını tekrarladığını belirterek, müvekkilinin tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Sanık Lokman Körhan'ın avukatı Mehmet Torgut ise ''Sanığın atılı suçu işlediği sabit değildir. En azından suç vasfı lehine değişecektir. 15 aydır tutuklu olan Körhan'ın sağlığı bozuktur ve ailesi de mağdurdur. Tahliye talep ediyorum'' dedi.

Sanıklar Ömer Sain ve Turan Erdoğan'ın avukatı Cafer Atalar da davaya konu bomba ile ilgili raporda, bu bombanın patlamaya elverişli olup olmadığı hususunda açıklık bulunmadığını savunarak, öncelikle bu hususun sorulmasını ya da ek rapor alınmasını istedi.

Sanıklar Ömer Sain, İbrahim Sain, Turan Erdoğan ve Lokman Körhan da tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, avukat Atalar'ın, iddianamede bahsi geçen bombanın patlamaya elverişli olup olmadığı hususunun sorulması talebinin dosya kapsamına göre reddine karar verildiğini açıkladı.

Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

-DAVA KONUSU-

Siirt/Kurtalan-Sivas-Ankara hattında yolcu taşıyan trenin bir çekicisinin altında, Ankara'daki TCDD Behiçbey-Marşandiz Lokomotif Bakım Atölyesinde 10 Ekim 2007'de ''şüpheli paket'' bulunduğu polise bildirilmiş, uzman ekiplerin incelemesinde pakette ''cep telefonuyla irtibatlandırılmış elektrikli fünye ve plastik patlayıcıdan oluşan tahrip gücü yüksek bomba'' tespit edilerek, etkisiz hale getirilmişti.

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, 4 sanığın, ''devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Sanıklar hakkında, ayrıca ''silahlı örgüt üyesi olmak'', ''patlayıcı madde bulundurmak'' ve ''patlayıcı madde kullanmaya teşebbüs etmek'' suçlarından da değişik sürelerle hapis cezasına çarptırılmasının istendiği iddianamede, cezada yarı oranında artırım öngören 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesinin uygulanması da isteniyor.