BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,84
ALTIN 2.390,49
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Diyarbakır'da şaşırtan Kürtçe ders talebi

5. sınıftan itibaren Kürtçe seçmeli dersine Diyarbakır'da ilginin yok denecek kadar az olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Milli Eğitim Müdürlüğü, seçmeli ders tercih süresini 1 hafta daha uzatıp sayıları vermezken, okullardan derlenen bilgilere göre, seçmeli ders tercih eden öğrenci sayısının yüzde 10'da kaldığı bunun yüzde 1'inin ancak Kürtçe'yi tercih ettiği belirtildi.

Çocuklarına Kürtçe seçmeli ders verilmesini isteyen Veliler, ana dilde eğitim yapılmasını isterken, bazı verilerinde Kürtçe'nin yanısıra dini temel bilgiler ile ilgilide çocuklarına ders seçimi yaptırdığı belirtildi.

Yeni eğitim sistemindre tartışma konusu olan Kürtçe seçmeli derse Diyarbakır'da ilginin yok denecek kadar az olduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, 12 Eylül'de sona eren seçmeli ders tercih süresini 21 Eylül'e kadar çıkartıp öğrencilerin bir kısmının daha kayıt yaptıramadığını açıklarken, DHA muhabirinin okullardan derlediği bilgilere göre seçmeli derslere ilginin az olduğu tercih edilen seçmeli ders arasında, Yaşayan diller ve lehçeler başlığı altında yer alan Kürtçe ve Zazaca'ya ilginin ise yok denecek kadar olduğu ortaya çıktı. Merkez Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde 5'inci sınıfa kayıt yaptıran çocukların ancak yüzde 10'unun seçmeli dersleri tercih ettiği bunlarında yüzde 1'inin Kürtçe seçmeli tercih ettiği belirtildi.

Bazı veliler, seçmeli ders olarak Kuran-i Kerim, Hazreti Muhammed'in hayatı ve temel dini bilgiler gibi dersleri tercih ettirdiğini belirtirken, bazılarının ise dini ve Kürtçe seçmeli dersler yerine Matematik, yabancı dil ve zeka oyunlarını tercih ettikleri görüldü. Bazı vekiler seçmeli derslerden haberlerinin olmadığını ifade ederken, çocuklarına Kürtçe seçmeli dersi tercih ettiren bazı veliler ise, Kürtçe'nin seçmeli olarak değil, ana dilde eğitim olarak öğretilmesi gerektinde ısrar etti. Veliler, Ana dilde eğitim verilmediği için şimdilik çocuklarımızın ana dillerini öğrenmeleri için seçmeli olarak bu dersi tercih ettik dedi.

KÜRTÇE'DE ÖĞRETMEN SIKINTISI

Diyarbakır'da yaklaşık 3 bin 500 öğrenci bu yıl 5'inci sınıfa kayıt yaptıran bir merkez ilçesinde, şimdiye kadar bin öğrencinin seçmeli ders tercihi yaptığı ve sadece 132 öğrencinin Kürtçe'nin lehçeleri ile ilgili dersi seçtiği belirtildi. Eğitimciler, sınıf oluşturulması halinde Kürtçe seçmeli dersi verecek eğitimci sıkıntısı çektiklerini ve bu konuda ihtiyacı karşılayacak öğretmen olmadığını belirterek, Dini konulardaki seçmeli dersler konusunda sıkıntı yok. Ancak, Kürtçe konusunda öğretmen sıkıntısıda çekilecek. Sınıflar oluşsa bile bunlara kimin eğitim vereceği konusunda ciddi sorunlar var. Ancak, bazı Üniversitelerdeki Kürtçe eğitim alan mezanların okulu bitermesi planlanıyor. Buda zaman olacakdedi.

TALİM TERBİYE KURULU BAŞKANI; SAYI VEREMEYİZ

Yeni eğitim ve öğretim sezonu için Diyarbakır'da bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr.Emin Karip, Kürtçe seçmeli ders tercih edenlerle ilgili rakam veremeyeceklerini belirtti. Karip, Şu an itibariyle sayı veremeyiz. Tercihler ve kayıtlar devam ediyor. Program yayımlandı. Ders kitapları önümüzdeki günlerde basılacak. Öğretmen ihtiyacımızı ise mevcut öğretmenlerimiz arasında karşılamaya çalışacağız. Yani bu lehçeleri bilen öğretmenlerimiz ilk etapta bu derslere verecek. Sonra bu konu ile ilgili çalışan üniversitelerden bu ihtiyaç karşılanacaktır dedi.