BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.512,46
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakırda Kürdistan sesleri

Bir grup Mustafa Barzani’nin 28’nci ölüm yıldönümü nedeniyle toplanarak "Ya Kürdistan ya ölüm" sloganı attı...

Abone ol DİYARBAKIR’da bu kez Molla Mustafa Barzani için eylem yapıldı. Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri ve Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin babası olan Molla Mustafa Barzani’nin 28’nci ölüm yıldönümü nedeniyle toplanarak ‘Ya Kürdistan ya ölüm’ sloganI atan gruba polis müdahale etti, 10 kişi gözaltına alındı.

Kentin Bağlar Semti’ndeki Körhat Caddesi’nde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, bir düğün salonunda Molla Mustafa Barnazi’yi ölümünün 28’inci yıldönümünde anmak için toplantı yapmak istediklerini ancak valiliğin buna izin vermediğini söyledi. Ellerinde Molla Mustafa Barzani’nin fotoğrafları ile caddede basın açıklaması yapan grup, ‘Ya Kürdistan ya ölüm’ sloganları atmaya başladı. Gruba, kendisini Kürdistan Partisi İnisiyatifi sözcüsü olarak tanıtan Gazi Daş adındaki kişi Kürtçe yaptığı basın açıklamasında, anma toplantısı yapmalarına izin verilmemesini eliştirdi.
Yasal olmayan bazı oluşumların imzasını taşıyan basın açıklamasında, Kenan Evren’in ‘yıllarca Kürtlere düşmanlık yaptığı’ ileri sürüldü, onun bile Türkiye’in 8 eyalete ayrılmasıyla ilgili görüş açıkladığı vurgulanarak bunun akılcı yaklaşım olduğ vurgulandı.

Molla Mustafa Barzani için anma toplantısı yapmalarına izin verilmediği gerekçesiyle Diyarbakır Valisi ve emniyet güçlerinin suçlandığı basın açıklamasında, “Kürt insanının en doğal haklarını ayaklar altına alıyorlar. Kürt siyasi gruplarının ve derneklerinin kendi toplantılarını gerçekleştirmelerini ve liderlerini anmayı engelliyorlar. Vali ve emniyet güçleri Kürtlerin kendi liderlerini anmalarını bile engellerse, o zaman Kürt ulusu sorunu nasıl çözümlenebilir? İşte bu hukuki, demokratik ve hak savunucusu olmayan tutum karşılıklı çatışmaların yoğunlaşmasına ve çelişkilerin derinlemesine sebep olur” denildi.

Dnyada Kürtlerin tanınmasında Molla Mustafa Barzani’nin büyük rolü olduğu vurgulanan açıklamada, “Lider Mustafa Barzani, bütün Kürtlerin kalbinde yaşıyor. Onu anma toplansını yasaklamak, Kuzey Kürtlerinin kalbinde onun sevgisini ve saygısını daha da arttırdı ve büyüttü. Kürdistan federe bölgesi onun ve arkadaşlarının eseridir. O, Kürdistan Federe Bölgesi’nin başkanı Mesut Barzani’nin babası, Irak Federal Devlet Başkanı Celal Talabani’nin öğretmenidir” ifadeleri de yer aldı.

Eylem sıasında ‘Ya Kürdistan ya ölüm’ sloganları atan grup yürüyüş yapmaya kalkışınce polis müdahale etti. Polisin uyarılarına karşın yürümekle ısrar eden gruptan 10 kişi gözaltına alındı.