BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da gergin gün

Cezaevlerinde 68 gündür devam eden açlık grevlerine destek vermek için BDP'nin çağrısıyla Diyarbakır'da yapılmak istenen iki günlük açlık grevi eylemini valilik yasakladı. Kent polis ablukasına alındı.

Abone ol

Cezaevlerinde 68 gündür devam eden açlık grevlerine destek vermek için BDP'nin çağrısıyla Diyarbakır'da yapılmak istenen iki günlük açlık grevi eylemini valilik yasakladı.

Yasaklama kararının ardından kent polisler tarafından ablukaya alındı. Kentin ana caddelerine ve sokak aralarına yığınak yapan polis açlık grevinin yapılacağı Park Orman çevresini de özel hareket timleri, çevik kuvvet ve onlarca zırhlı araçlarla sardı.

Caddelerde dolaşan polis araçları sık sık valilik tarafından iki gün boyunca tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığı anonsunu geçti.

Diyarbakır esnafının da büyük kısmı kepenk açmadı. Kentin bazı caddelerinde ise polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Oturma eylemi

BDP il binasında toplanan ve aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın da bulunduğu kalabalık Park Orman'a doğru yürüyünce önleri kesildi. BDP yöneticileri ile polis arasında yapılan görüşmeden sonuç çıkmayınca kalabalık BDP il binasının önüne geçerek oturma eylemi yaptı.

Polis Kürtçe ve Türkçe anonslar yaparak grubun dağılmasını istedi. Nursel Aydoğan, valiliğin yasak kararını kınadı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açlık grevine ilişkin açıklamalarına değinen Aydoğan, "Arınç, birkaç günde asgari ölçüde tutsakların taleplerinin yerine getirileceği için eylemin sona ereceğini söylemiştir. Ama bu halk bu konuda çok hassas olduğu için yapılan açıklamalar, söylenen sözler konusunda adım atılmayıncaya kadar direnişine devam edeceğini herkes biliyor" dedi.

Öte yandan BDP milletvekillerinin açlık grevini devam ettirdikleri Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası ile Diyarbakır E tipi Cezaevi etrafı da polis ablukasına alındı. DTK binası önünde şüpheli bir paketi polis fünye ile patlattı.

Bağlar semtimnde toplanmak isteyen kalabalığa ise polis gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. Kentte gün boyu gerginlik devam ederken polis ile eylemciler arasında yer yer çatışmalar yaşandı.