BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.442,93
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakıra hayvancılık tesisi

Diyarbakır'a bölge halkının ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla dev organize bölgesi kuruluyor.

Abone ol Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahrettin Akyıl, Diyarbakır'da, planlı ve verimli hayvancılık yapılmasına olanak sağlayacak organize hayvancılık bölgesinin ihalesinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Akyıl, yaptığı açıklamada, organize hayvancılık bölgesi kurulması amacıyla 2005 yılında DTB, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında protokol imzalandığını hatırlattı.

Geçen 3 yıllık sürede yer tespiti yaptıklarını, şimdiyse ihalenin gerçekleştirildiğini ifade eden Akyıl, ''Proje şu anda Türkiye'de bir ilk. İhalesi de yapıldı. Malatya'dan bir firma, 24 milyon YTL ile ihaleyi aldı. Diyarbakır'a hayırlı olsun'' dedi.

Akyıl, organize hayvancılık bölgesinin hayvancılığın planlı ve verimli şekilde yapılmasını sağlamaya yönelik olduğunu kaydeden Akyıl, organize hayvancılık bölgesiyle, tarımsal üretim yapan işletmelerin belli bir disiplin içerisinde bir araya toplanması, tek elden sevk ve idare edilmesine imkan sağlayan bir sistem oluşturulması, pazarlamanın kolaylaştırılması ile teknik hizmetlerin zamanında sağlanmasının amaçlandığını ifade etti. Akyıl, şöyle dedi:

''Övündüler Köyü'nde 187 hektar alanda uygulanacak projenin 1070 dekarında 82 besi işletmesi ile 21 süt işletmesi kurulacak. Kalan 700 dekar alanda ise yem üretim tesisleri, süt ve süt ürünleri tesisleri ile idari ve sosyal tesisler oluşturulacak. Organize hayvancılık bölgesinde besi ve süt sığırcılığı yapılacak. Bu sayede kaliteli ve hijyenik şartlarda et ve süt üretimi gerçekleştirilecek. Burada uluslar arası standartlara uygun üretim yapılacaktır. Bölge tamamen müteşebbis heyetin kontrolünde olacak.''

460 KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLAYACAK

Akyıl, hayvancılık bölgesinin ülke ekonomisine et ve süt olarak yıllık 40 milyon YTL üzerinde bir katkı sağlayacağını ve sağlıklı şartlarda yıllık 9 bin 200 ton süt, 2 bin 500 ton et üretileceğini belirtti.

Bölgenin yaklaşık 460 kişiye iş imkanı sağlayacağını, ancak daha sonra yapılacak yem, et ve süt işleme fabrikalarının yaklaşık bin 200 kişiye daha istihdam yaratacağını kaydeden Akyıl, bölgede toplam 90 işletmenin yanı sıra sosyal ve idari tesisler, et ve süt işletmeleri için ahırlar, bilgi işlem merkezi, kontrol ve dezenfeksiyon ünitesi, hayvan kliniği, park alanları, mecburi kesim ünitesi ve yem üretim tesisleri bulunacağını anlattı. Akyıl, şunları söyledi:

''Organize hayvancılık bölgesinde toplam 8 bini aşkın hayvan bulunacak. Ahırlar et besiciliğinde 50, 100 ve 200, süt işletmeciliğinde 50, 100 ve 250 hayvan kapasiteli olacak. Bu bölge sayesinde Güneydoğu'da planlı ve verimli bir şekilde et ve süt üretimi yapılacak. Yöredeki canlı hayvan potansiyeli bir çatı altında toplanacak ve modern bir besicilik anlayışı gelişecek. Ekonomik, sosyal, çevresel ve uluslararası örgütlerle rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir tarım sektörü oluşacak. Besicilik alanında sağlanacak yeni iş olanaklarıyla kentin istihdam alanı genişleyecek. Organize hayvancılık bölgesi yaklaşık 25 milyon YTL'ye mal olacak.''