BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır Valisi: Sur’un yüzde 95’i...

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, PKK'ya karşı operasyonların sürdüğü Sur ilçesiyle ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur ilçesinin yüzde 95’inin temizlendiğini belirterek, geriye kalanının ise önümüzdeki günlerde temizleneceğini ifade etti.

Vali Aksoy, ilçede yasak süresince sadece bir sivil ölümünün gerçekleştiğini de vurguladı.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Sur ilçesinde 2 Aralık’tan bu yana sürdürülen sokağa çıkma yasağıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya, kentteki ulusal ve yerel medya temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Aksoy, Sur’da yürütülen çalışmalarla ilçenin yüzde 95’inin temizlendiğini belirterek, yüzde 5’lik bir kısmın kaldığını, bunun da önümüzdeki günlerde temizleneceğini kaydetti.

6 MAHALLEDE 24 BİN KİŞİ YAŞIYOR

İlçenin yasağın sürdüğü 6 mahallesinde yaklaşık 24 bin kişinin yaşadığını anlatan Aksoy, “Çalışmalara ara verilen dönemlerde dışarı çıkmak isteyen vatandaşlarımıza güvenlik güçleri tarafından her türlü destek verildi. Şuanda bizim tahminimiz içeride yaşayan bin ile 2 bin arasında vatandaşımızın olduğudur. Büyük bir çoğunluğu 6 mahallenin dışına taşındı. Bir kısmı Sur’un sokağa çıkma yasağı ilan edilmemiş diğer mahallelerine bir kısmı da Yenişehir, Kayapınar ve Bağlar ilçelerine taşındı. İlçelere ve il dışına gidenler çok azdır” dedi.

“7 MİLYON 700 BİN TL YARDIM YAPTIK”

Evini terk etmek zorunda kalan vatandaşların mağduriyetlerinin en aza indirilmesi için başta valilik ve Sur Kaymakamlığı olmak üzere devletin diğer kurumlarının yaptığı çalışmaların olduğunu ifade eden Vali Aksoy, şunları söyledi:

“Özellikle Aralık ayında ilk aşamada taşınan, akrabasının yanına giden vatandaşlara 300-500 lira gibi birtakım yardımlar yapıldı. Ocak ayı itibariyle her aileye bin lira yardım yaptık. Yaklaşık 4 bin 500-5 bin civarındaki aileye aralık ve ocak aylarında yaptığımız yardım tutarı 7 milyon 700 bin lirayı bulmuştur. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin en aza indirilmesi adına akrabasının yanına giden ya da ev kiralayanların yanında ‘gidecek hiçbir yerim yok’ diyenleri de devlet olarak açıkta soğukta aç bırakamayız. Bizim bir sorumluluğumuz var. Bu amaçla otellerle anlaştık ve vatandaşlarımızı bu otellerde misafir ediyoruz. 500’ün üzerinde vatandaşımız bu otellerde kalıyor. Tüm masrafları valiliğimiz tarafından karşılanmaktadır. İlçede kalan vatandaşlara da Sur Kaymakamlığı’nca 2 bin 100 koli gıda paketi ile 10 binin üzerinde ekmek dağıtıldı. Devletin bazı kurumlarınca da vatandaşlarımıza çeşitli yardımlar yapılmakta. Vakıflar Genel Müdürlüğü 4 bin koli gıda paketi yaptı.”

“SADECE 1 SİVİL ÖLÜMÜ VAR”

İlçedeki sivil ölümlerinin olduğuna ilişkin iddialarla ilgili de açıklamalarda bulunan Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İçerideki terör unsurlarından, orada yer alan, eline silah tutuşturulan yaşı da küçük olabilir, kişilerle ilgili bizde bilgi yok. Cenazeleri bizde olmadığı için bir şey dememiz mümkün değil. Bunları sivil ölüm gibi sosyal medyadan ya da farklı şeylerden sunabiliyorlar. Bizim elimizdeki resmi bilgi sadece bir kadın vatandaşımızın yaşamını yitirdiği yönündedir. Bir öğretmenimiz gibi zaman zaman yorgun mermilerin isabet ettiği bazı sivil yaralılarımız da var.”