BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,72
ALTIN 2.410,52
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır Sur'da PKK'nın cansız mankeni

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı kaldırılınca bir sokaktaki barikata konan PKK’lı terörist görünümlü cansız manken dikkati çekti.

Abone ol

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK’yla çatışmalarda meydana gelen büyük hasar, sokağa çıkma yasağının 17 saatliğine kaldırılmasıyla ortaya çıktı.

Teröristlerin sokaklara hendekler kazıp bomba yerleştirdiği, barikatlar yığdığı ilçede çok sayıda kişi taşıyabildikleri eşyalarıyla göç etti. Surları UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ilçede dün saat 16.00’da yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

PKK terör örgütünün sokaklara kazdığı hendekleri kapatmak ve barikatları kaldırmak için Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık gününden beri uygulanan sokağa çıkma yasağı, önceki gece saat 23.00’te kaldırıldı. Sabah üç güvenlik noktasından geçerek yasaklı 6 mahalle ve 1 caddedeki evlerine ulaşan ya da çatışmalar nedeniyle günlerdir evlerinden çıkamayan ilçe halkı göç etmeye başladı.

20 BİN GÖÇ

Hendekler, bombalı tuzaklar ve çatışmalar nedeniyle mağdur olan halk, sokaklara otomobil giremediği için taşıyabilecekleri eşyaları alarak ilçeyi terk etti. Çatışmaların başından bu yana ilçeden göç edenlerin sayısının 20 bin olduğu tahmin ediliyor.

İşyeri sahipleri kepenkleri açmadan dükkanlarının önünde beklemeye başladı. Güvenlik güçleri bariyer ve mevzileri kaldırmazken, polis helikopteri de bölgeyi gözlemeye devam etti.

Yasak kalktığında, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Surlar ile çok sayıda tarihi yapıyı barındıran Sur’un, harabe kente döndüğü de ortaya çıktı. Sokakların mermi kovanlarından geçilmediği ilçede, PKK’lıların üs olarak kullandığı tarihi Kurşunlu (Fatihpaşa) Cami de büyük hasar gördü. Camide çıkan yangına 6 saat 40 dakika sonra müdahale edilebilmişti. Caminin orijinal kapısı yanarken, altın varaklı minberi de kullanılamaz halde. Bazı duvarları yıkılan caminin avlusunda teröristlerin kurduğu mevziler dikkat çekti.

SUR'DAKİ OKULLARDA BÜYÜK HASAR

İlçede Cumhuriyet, Süleyman Nazif, Mardinkapı İlkokulları ile Yavuz Selim Ortaokulu’nda da yangınlar büyük hasara neden oldu. Fatihpaşa Mahallesi’nde helikopterlerin görüşünü engellemek için PKK’lıların sokakları perdelerle kapattıkları dikkat çekti. Çatışmalarda isabet alan su şebekesindeki patlaklar nedeniyle birçok sokak göle dönüştü.

MANKENLİ TUZAK

PKK’lı teröristlerin bazı barikatlara kadın elbisesi giydirilen mankenler koydukları dikkati çekti. Elinde kameralarda kullanılan monopod bulunan manken, uzaktan barikatın başında silahlı nöbetçi varmış görüntüsü veriyordu. Polis üzerinde bomba olabilir diye hemen müdahale etmedi.
 Sur’da dün saat 16.00’da yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İlçede 9 günlük operasyonda 2 polis şehit olurken, 13 polis de yaralanmıştı. Operasyonlarda 31 terörist öldürülmüştü.