BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.406,54
HABER /  EKONOMİ

Bosna Hersek'le ticaret hacmi artacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bosna Hersek'le aramızdaki 500 milyon dolarlık ticaret hacmimizi arttırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

Abone ol

Türkiye-Bosna Hersek İş Konseyi toplantısında konuşan Tüfenkci, Bosna Hersek'le Türkiye arasındaki ticari ilişkilere değindi. Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki 500 milyon dolarlık ticaret hacmini arttırmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade eden Tüfenkci, "Bosna Hersek'te de aynı iyi niyeti ve azmi görüyoruz" dedi.
Tüfenkci, amaçlarının ticaret hacmini bir milyar dolar seviyesine çıkarmak olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye'den 50'ye yakın şirketimiz Bosna Hersek'te faaliyet gösteriyor. Bosna Hersek'in ihracattaki ilk on firmasının arasında iki Türk firmasının olması bizi gururlandırıyor. Ziraat Bankamızın verdiği 150 milyon avroya yakın kredinin savaştan etkilenen kesimlere verilmesi de bir avantajdır. TİKA vasıtasıyla yaptığımız 700'e yakın proje başarıyla tamamlandı. Amacımız sizlerin ve başka yatırımcıların yardımıyla ticaretimizi daha da arttırmak. Gümrüklerdeki maliyetleri düşürme gibi çalışmalarımız ve Ekonomi Bakanlığının çalışmaları, Bosna Hersek'le olan ticaretimizin gelişmesinde en büyük etken olacaktır."
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç ise Türkiye'de ekonomi, sosyal politikalar gibi alanlarda önemli görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Bazı vazifeleri üstlendik. Bizim aylar önceden yapılmış net bir planımız var. Bosna Hersek'teki ticaretle ilgili bürokratik problemleri çözeceğiz. Bazı kanunları değiştireceğiz Bazı seçimleri iki yıl sonraya erteleyeceğiz. Sizden isteğimiz sadece Bosna Hersek'de değil, Bosnalı iş adamları ile üçüncü ülkelerde de yatırım yapmanızdır" ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Üyesi Bakir İzetbegoviç de Türk liderlerin Bosna Hersek'in sorunlarını çok iyi bildiğini ifade ederek, "Son bir yılda ekonomik açıdan çok önemli adımlar attık. Bosna Hersek ekonomisinin gelişmesini sizlerin pozitif enerjisi hızlandıracak" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise DEİK olarak amaçlarının Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki ekonomik ilişkileri en üst seviyeye çıkarabilmek olduğunu vurguladı.
Toplantıya çok sayıda iş adamı katıldı.