BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.509,45
HABER /  EKONOMİ

Kurtulmuş'tan doğalgaz açıklaması

Kurtulmuş, Altaş TV ve TV 52'de ortaklaşa düzenlenen canlı yayın programında soruları yanıtladı.

Abone ol

Türkiye'nin bütünleşik enerji stratejisi üzerine çalıştığını belirten Kurtulmuş, doğalgaz ve petrol bulunmamasına rağmen alternatif bazı stratejilerin çalışıldığını anlattı.

Kurtulmuş, şunları dile getirdi:
"Bunu da bütünleşik bir strateji, enerji stratejisi adı altında yıllardır olgunlaştırdı. Türkiye'nin sudan, güneşten, rüzgardan yararlanması, alternatif enerji kaynaklarından yararlanması konusunda adımlar atıldı. Bu çalışmalar yapılıyor. Biliyorsunuz ama tabii ki enerji konusu hemen bugün, yarın sabah halledeceğiniz bir şey değil. Fiilen de bizim kısa süre içinde enerji sorunumuzda kendimize yeterli hale gelmemiz tabii ki beklenmemeli."
Bir kapı kapanırsa, başka kapının açıldığını vurgulayan Kurtulmuş, "Katar'dan, Sayın Cumhurbaşkanımız gittiğinde sıvılaştırılmış doğalgaz alınması... Bugün Türkmenistan'a gidildi, muhtemelen Türkmen gazıyla ilgili yeni birtakım gelişmeler olacak. Azeri doğalgazı ile Sayın Başbakanımızın ziyaretinde önemli adımlar atıldı. Dolayısıyla Türkiye, bu anlamda alternatifleri olan bir ülkedir ama bugünden yarın sabaha bu alternatiflerin oluşması çok kolay değil" değerlendirmesinde bulundu.
"Türkiye, çok ciddi öneme haiz bir noktada"
Kurtulmuş, Türkiye'nin konumu itibarıyla dünyanın en önemli noktasında bulunduğunu anlattı.
Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Rus petrollerinin ya da Rus doğalgazının Avrupa piyasalarına çıkması için Türkiye, üzerinden geçilebilecek en makul, en ucuz mesafedir. Bunları anlattıkça vatandaşımız şöyle bir hisse kapılmasın, 'Ya eyvah, biz ne kadar kötü pozisyondayız'. Türkiye, dünyanın en önemli coğrafyasında. Bunu abartarak, Türk olduğum için söylemiyorum. Realite böyle olduğu için söylüyorum. Dünyanın en önemli noktasında, Doğu ile Batı'nın, zengin kuzey ile yoksul, fakir güneyin, İslam dünyası ile Hristiyan dünyası arasında bir köprü. Bölgemiz ateş çemberine dönmüş vaziyette. Bundan dolayı da Türkiye, çok ciddi öneme haiz bir noktada."
Büyük ülke olmanın zorluklarına dikkati çeken Kurtulmuş, bu zorlukların yaşanmakta olduğunu, geçmişte yaşandığını, gelecekte de yaşanacağını söyledi.
Bunun aynı zamanda şans olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu coğrafya, bu jeopolitik imkanlarımız, bu kadar hayati, önemli bir noktada bulunuyor olmamız, bize başka imkanlar da veriyor. Örnek olsun diye söylüyorum, kim doğalgazını, dünyanın en önemli doğalgaz kullanıcısı Avrupa kıtasına, Avrupa pazarına çıkarmak istiyorsa Türkiye ile işbirliği yapmak zorunda, bu kadar açık. Kim Doğu Akdeniz'den petrol, doğalgaz çıkaracaksa, bunları eğer Avrupa kıtasına ulaştıracaksa, Türkiye ile işbirliği yapmak zorunda. Diyelim orada kapı kapandı, burada yeni kapılar açılıyor.
Ticaret yaptığınız ürünler için diyelim ki yaş sebze ve meyve meselesi. O kapı kapanırsa başka kapı açılıyor. Dolayısıyla bu jeopolitik imkanımız bizim için büyük bir risktir ama aynı zamanda çok büyük fırsatlardır."
MİT'e ait tırların durdurulmasına da değinen Kurtulmuş, bu olayın ülkenin ne kadar hain bir kuşatmayla karşı karşıya bulunduğunun en güzel göstergesi olduğunu anlattı.
Kurtulmuş, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Şimdi konuşsunlar bakalım, MİT tırları hakkında konuşanlar. O karanlık çetenin, o paralel çetenin nasıl MİT tırlarını, niçin durduğunu şimdi daha iyi anlıyor muyuz? Orada, arkasında rejim var, arkasında başka ülkelerin destekleri olan insanlar var. Biz oradaki Türkmen kardeşlerimize insani yardımlar götürmüşüz, o yardımları ulaştırmaya çalışmışız. İçimizdeki bazı karanlık odaklar onlara baskın yapıyor, devletin tırlarını durdurmaya çalışıyor. Şimdi anlıyoruz onun niye yapıldığını.
Biz o zaman da biliyorduk, anlıyorduk da büyük bir çoğunluk şimdi bir kere daha net olarak görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye, inşallah bu bölge halklarının birliğini, dirliğini savunmaya devam edecek."