BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,12
ALTIN 2.467,37
HABER /  POLİTİKA

Diyarbakır O'nu güllerle karşıladı

Gül'ün kritik Diyarbakır ziyareti demokratik özerklik tartışmalarının gölgesinde yapılıyor. Gözler Gül'ün vereceği mesajda

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kritik Diyarbakır ziyareti coşkulu başladı. Zılgıtlarla karşılanan Gül'ün demokratik özerklik tartışmalarının gölgesinde yapılan iki günlük ziyaretinde ilk mesaj dille ilgili oldu.

Gül, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaretinde, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçedir, bu böyle de devam edecektir. Ayrıca devletin ve kamu kurumlarının dili Türkçedir, ortak dilimizdir'' dedi. Baydemir'in hediye ettiği Kürtçe-Türkçe sözlüğü "Verdiğiniz lügatı memnuniyetle aldım. Bu da tabi buranın bir sosyolojik gerçeğidir'' diyerek kabul etti.

BDP'Lİ BELEDİYEDEN SICAK KARŞILAMA

Gül'ün gezisinde en çok dikkat çeken nokta ise BDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin sıcak tavrı oldu. Gül, belediyenin kent meydanlarına astığı, "Sayın Cumhurbaşkanımız kentimize hoş geldiniz" yazılı Türkçe-Kürtçe pankartlarla karşılandı. Gül ile Baydemir arasındaki sıcak temas dikkat çekti.

POŞULU ZILGITLI KARŞILAMA

Cumhurbaşkanı Gül'ün MGK'nın "Tek dil, tek bayrak ve tek devlet" açıklamasının ardından yapılan kritik Diyarbakır ziyareti başladı. Gül'ün Diyarbakır'a inişi sırasında havaalanında karşılama töreni yapıldı. Gül'ün uçağı havaalanına inerken çok sayıda savaş uçağı uçuş yapması dikkat çekti.  Gül'ü, Diyarbakır Havaalanı'nda Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak ve öteki yetkililer karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de Diyarbakır'a geldi.

Törenin ardından havaalanının çıkışında bekleyen vatandaşların zılgıtlarla karşıladığı Gül'e karanfil sunuldu. Bir vatandaş da Gül'e doğu ile özdeşleşen poşu verdi.




GÜL'E GÜLLÜ KARŞILAMA

Karşılama töreninin ardından Gül ilk ziyaretini Valiliğe yapmak için yola çıktı. Gül'ün konvoyu yoğun ilgi nedeniyle zor ilerledi. Valilik önünde de halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Gül'ü alkışlarla karşılayan vatandaşlar Cumhurbaşkanına "gül" hediye ettiler.

AYAĞIMIZIN TOZUYLA BURADAYIM, DAHA FIRSAT OLACAK

Cumhurbaşkanı Gül'ü, valilik önünde toplanan vatandaşlar Türk bayraklarıyla karşıladı. Gül'e sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlar “Diyarbakır seninle gurur duyuyor” diyerek tezahürat yaptılar. Cumhurbaşkanı Gül'e ilk durağı olan Diyarbakır Valiliğinde içkale surlarını ve Malabadi Köprüsü, Ulu Cami ve şehrin tarihi yerlerini gösteren iki ayrı tablo hediye edildi

DİYARBAKIR'DA OLMAKTAN MUTLUYUM

Gül, Vali Toprak'ın makamında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı olduktan sonra Diyarbakır'ı ikinci kez ziyaret ettiğini söyledi. İlk ziyaretinin, Cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra bölge illerini kapsadığını ve kısa olduğunu hatırlatan Gül, 2010'un son günlerine rastlayan bu geziyi yapmayı uzun süredir arzu ettiğini belirtti. Gül, “Bu ziyareti bir süre önce planlamıştık. Bugün de ikinci kez Diyarbakır'da olmaktan gerçekten büyük bir memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Havaalanından itibaren büyük bir coşkuyla, muhabbetle, sevgiyle beni karşılayan bütün Diyarbakırlı vatandaşlarımı ben de sevgiyle, muhabbetle kucaklıyorum ve hepsine çok çok teşekkür ediyorum. Diyarbakır, Türkiye'nin en önemli illerinden birisidir. Sadece Anadolu'nun değil, tarih boyunca bütün Ortadoğu'nun merkezi olmuş çok büyük bir medeniyet, ticaret ve kültür merkezidir burası... Bugün de aynı şekilde bu önemini devam ettirmektedir.

Şüphesiz ki bütün illerimizin bir kalkınma yarışı içerisinde olduğu bir dönemde Diyarbakır'ın da bir çok meselesi, sorunları vardır. Bütün bunları yakından bir kez daha görmek, bilmek için buradayım. 2 gün boyunca Diyarbakır'da olacağım ve geceyi burada geçireceğim. Bu süre içerisinde gerek vali beyden gerek belediye başkanından ille ilgili tüm bilgileri alacağım, bana brifingler verilecek, üniversiteyi ziyaret edeceğim, Diyarbakır'ın ileri gelenleriyle bir araya geleceğim ve çok daha yakından buranın sorunlarını göreceğim. Onun için gerçekten çok mutluyum.”

GÜL KÜRTÇE SÖZLÜK HEDİYESİNİ MEMNUNİYETLE ALDI

Gül'ün en önemli ziyaretlerinden biri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e oldu. Baydemir daha önce duyurulduğu gibi Gül'e Türkçe-Kürtçe sözlük armağan etti. Gül sözlüğü, ''Verdiğiniz lügatı memnuniyetle aldım. Bu da tabi buranın bir sosyolojik gerçeğidir'' diyerek kabul etti.

RESMİ DİL TÜRKÇE UYARISI

Hediyeyi alan Gül ziyaretinin en önemli mesajını burada verdi. "Resmi dil Türkçe" uyarısı yapan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Son günlerde çok tartışılıyor. Bunu doğru mecrasında koymak isterim. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe'dir, bu böyle de devam edecektir. Ayrıca devletin ve kamu kurumlarının dili Türkçe'dir, ortak dilimizdir ama şu da bir gerçektir ki halkımızın içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında farklı farklı dilleri konuşan vatandaşlarımız vardır, yörelerimiz vardır. Burada nasıl Kürtçe konuşuluyorsa, başka yerlerde Arapça konuşan vatandaşlarımız var. Sayıları azalmış bile olsa gayrimüslim vatandaşlarımızın konuştuğu diller var. Bunların hepsi de bizim dilimizdir, hepsi de bizimdir. 

Zaten Anayasamızda kültür mirasını korumak diye bir görevimiz de vardır. Bunların bir kısmı kültür mirası, bir kısmı yaşayan miraslardır. Dolayısıyla bu çerçeve içerisinde, bütün olaylara gayet sağlıklı bir şekilde bakmamız gerekir, bütün bunları hep bir zenginlik olarak görmemiz gerekir ve hep beraber gayet olumlu, yapıcı bir şekilde ülkemizi hep beraber daha güçlü hale getirmek, bütün vatandaşlarımızı her bakımdan daha mutlu hale getirmek için elbirliği içinde çalışmamız gerekir.'' 

BAYDEMİR’İN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ise görüşlerini iki sayfalık bir metinle paylaştı. Kürt sorununun bugüne değil ülkenin geleceğine de ipotek koyan önemli bir sorun olduğunun altını çizen Baydemir çözüm için şu önerilerde bulundu:
“Kürt sorununa asayiş ve güvenlik pespektifinden yaklaşmak doğru değil. Bu sorun Anayasal ve demokratikleşme sorunu. Çözüm için yeni bir anayasa, demokratikleşme ve Ademi merkeziyetçi bir anlayış gerekli. Acil siyasi adımlar atılmalı.”

GÜL'DEN BİR İLK DAHA

Gül programı kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunacak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'tan da üniversite ile ilgili brifing alacak. Gül, Diyarbakır'daki siyasetçi, işadamları, sivil toplum örgütleri ve gazeteciler ile bir araya gelecek.

Gül iki günlük ziyaretinde bir ilke daha imza atacak. Bugüne kadar Diyarbakır'a giden bütün Cumhurbaşkanları orduevinde kalıyordu. Ancak Gül bu kuralı bozdu. Orduevinin karşısında bulunan Dedeman Otel'de kalmaya karar verdi. Otel'de Gül için yoğun güvenlik önlemleri alındı.

KÜRTÇE ŞARKILAR DİNLEYECEK

Gül Diyarbakır programı çerçevesinde TRT’nin Kürtçe kanalı TRT-Şeş’in canlı yayınına katılacak. Gül, Rojev (gündem) isimli programın canlı yayın konuğu olacak ve programda kanalın iki yöneticisinin sorularını yanıtlayacak. Gül’ün canlı yayının açılışında Kürtçe selamlamada bulunması bekleniyor. Gül’ün programdaki konuşması TRT tarafından Kürtçe’ye tercüme edilecek.

Akşam yemeğini bir restoranda yemesi beklenen Gül’e Bedir Aysel ve Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri Kürtçe şarkı söyleyecek.

DİYARBAKIR'I GEZECEK

Gül'ün yılın son günü 31 Aralık'taki Diyarbakır programında ise turistik ve tarihi mekanları ziyaret var. Gül eşi Hayrinusa hanım ile Atatürk'ün bir süre konakladığı Gaziköşkü, Tarihi Keçi Burcu'nu gezdikten sonra, restorasyonu devam eden Hz. Süleyman Türbesi'nde incelemelerde bulunacak. Cuma namazını Nebi (Peygamber) Camii'nde kılacak olan Gül, Gazi Caddesi'nde bulunan esnafları ziyaret etikten sonra saat 16.00'dan Diyarbakır'da ayrılacak.