BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır doğalgazla tanıştı

Diyarbakır'ın Merkez Kayapınar ilçesinde yapımı tamamlanan doğal gaz şebekesine gaz verilmeye başlandı.

Abone ol

Diyarbakır'ın Merkez Kayapınar ilçesinde yapımı tamamlanan doğal gaz şebekesine gaz verilmeye başlandı.

Diyarbakır Doğal Gaz (DİYARGAZ) Dağıtım Limited Şirketi Genel Müdürü Zülküf Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından ihaleye çıkarılan ''Diyarbakır Doğal Gaz Dağıtım Projesini'' kazanan firmalarının 30 yıllık doğal gaz dağıtım lisansı aldığını söyledi.

Yüzde 10'u Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan şirketlerinin kentte doğal gaz kullanımı için 1 yıl önce başlattığı çalışmaların ardından merkez Kayapınar ilçesinde yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda şebeke döşediklerini belirten Budak, çalışmalarda 3 bölge istasyonu, 600 servis kutusu ve 100 bin metre küp kapasiteli ana basınç düşürme istasyonunu yaptıklarını ifade etti.

3 BİN ABONEYE ULAŞTIK

BOTAŞ'ın ana basınç düşürme istasyonunda yaptığı denetimlerinin ardından onay vermesiyle Kayapınar'daki şebekeye doğal gaz verdikleri bildiren Budak, şöyle konuştu:

''Şebeke çalışmalarında yaklaşık 100 personelimiz görev aldı. Altyapı çalışmalarımızı yürütürken insan sağlığını doğrudan ilgilendiren bir konu olan doğal gaz faaliyetlerinde son derece özenli çalışıyoruz. Sistemi defalarca test ederek güvenli bir altyapı için üstün bir gayret sarf ettik. Altyapı çalışmalarına gösterdiğimiz özeni aynı zamanda eğitim, sertifikalandırma ve iç tesisat faaliyetlerinde de gösteriyoruz. İç tesisatlarını ve resmi işlemlerini tamamlayan tüm vatandaşlarımız artık evlerinde, iş yerlerinde ve tüm yaşam alanlarında doğal gazı kullanabilir.

Doğal gaz çalışmalarının zamanında tamamlanmayacağını düşünen vatandaşlarımız abonelik için başvuruda bulunmadı. Ancak gaz sunumu ile vatandaşın kafasındaki bu tereddüt sona erecek. Bu yıl 7 bin konutun doğal gaz kullanmasını bekliyoruz. Şu ana kadar 3 bin aboneye ulaştık. Her geçen gün vatandaşın ilgisi artıyor.''

DİYARBAKIRLI KİRLİ HAVA SOLUMAYACAK

Doğal gazın kömür ve diğer yakıt türlerine oranla ucuz ve daha önemlisi temiz olduğunu belirten Budak, bu yıldan itibaren Diyarbakır kent merkezinde yaşanan hava kirliliğinin azalmaya başlayacağını söyledi.

Merkez Kayapınar ilçesinin ardından önümüzdeki 2009 yılından itibaren diğer merkez ilçelerde gaz şebekesi döşeme çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Budak, şu bilgileri verdi:

''Kış mevsiminde kömürün yakacak olarak kullanılması nedeniyle kent merkezi üzerinde yoğun bir kirli hava tabakası oluşuyordu. Diyarbakırlılar olarak bu ortamdaki kirli havayı mecburen solumak zorunda kalıyorduk. Ancak doğal gaz kirliliğe neden olmadığı için kışın yaşanan kirli hava artık azalacak. Kentin tamamında kullanımının ardından da kirli hava tarihe karışacak. Diyarbakırlı kirli hava solumayacak.

Bunun yanı sıra doğal gaz ısınmanın yanı sıra mutfak ve banyoda kullanılıyor. Bu da tüketiciye toplamda yaklaşık yüzde 40'a yakın tasarruf sağlayacak.''

İŞ İMKANI DA SAĞLADI

Budak, sektörün şu anda Diyarbakır'da yaklaşık 500 kişiye iş imkanı sağladığını söyledi.

Yaklaşık 30 firmaya tesisat döşeme sertifikası verdiklerini ifade eden Budak, ''Bu firmalarda 400'ü aşkın kişi çalışıyor. Doğal gazın diğer semtlere döşenmesiyle bu firmaların sayısı da çalışan işçilerin sayısı da artacak. Bunun yanı sıra kombi satışı için çok sayıda iş yeri açıldı. Burada çalışanları da dahil edersek, sektörde çalışanların sayısı daha da artar'' dedi.