BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,65
ALTIN 2.391,35
HABER /  GÜNCEL

Diyanet'in o camiyle ilgili 'Gezi' raporu

Bezm-i Alem Camii'nde yaşananlarla ilgili Diyanet'in görevlendirdiği müfettişler raporu tamamladı. İşte çarpıcı detaylar...

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Gezi Parkı eylemleri sırasında Dolmabahçe Camii’nde yaşandığı iddia edilen olaylara ilişkin görevlendirdiği müfettişler incelemelerini tamamlayarak raporlarını hazırladı. Raporda, göstericilerin zaman zaman cami adabı ile uyuşmayan davranışlarda bulunduğu belirtildi.

Habertürk'te yer alan habere göre, Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında Dolmabahçe Bezm-i Âlem Valide Sultan Camii’nde yaşananlarla ilgili iddiaları soruşturan Diyanet müfettişlerinin raporu Başbakanlık’a sunuldu.

İMAM BAŞKA CAMİYE

Müezzin Fuat Yıldırım’ın Miraç Kandili gecesinde göstericilere konuşma yaptığı ve birlik beraberliğe çağırdığı vurgulandı. Yıldırım hakkında disiplin yönünden bir işlem yapılmayacağı ancak İmam Halil Necipoğlu’nun görev mahallini terk etmesinin sorumluluk duygusuyla bağdaşmaması ve geçmişte de zaman zaman devamsızlık yapması nedeniyle başka bir camiye nakledilmesine karar verildiği açıklandı.

Düzenleme talebi diyanet müfettişlerinin raporunda müftülükler ve cami personelinin toplumsal olaylara müdahale bilgi ve birikiminin bulunmadığı, bu hususta başkanlıkça bir düzenleme yapılmasının yerinde olacağı belirtildi.

İşte Diyanet raporundan dikkat çeken ayrıntılar:

DUDAKTAN ÖPTÜ: Görüntülerde camiye giren bazı göstericilerin zaman zaman cami adabı ile uyuşmayan davranışlarda bulunduğunun belirlendiği ifade edildi. Bir göstericinin hanımlar bölümünde oturan kız arkadaşını dudağından öptüğü, ilerleyen zamanlarda kız arkadaşını ayağa kaldırarak alnından ve yine ayaktayken dudaktan öptüğü anlatıldı.

BİRA KUTUSU BULUNDU: Cami güvenlik görevlisinin pazartesi günü caminin hanımlar bölümündeki pencerenin önünde kırmızı renkli ‘T...’ markalı ezilmiş boş bir bira kutusu gördüğü belirtilerek “Bahse konu bira kutusunun camide içilip içilmediğiyle ilgili cami güvenlik kameralarının her açıyı tam olarak göstermemesi ve görüntü kalitesinin net olmaması nedeniyle kesin bir kanaate ulaşılamamıştır” denildi.

SARHOŞ KİŞİ MİHRAPTA: Göstericiler içinde camiye gelmeden önce içki kullandığı anlaşılan kişilerin bulunduğu belirtildi. Sarhoş olduğu iddia edilen kişinin arkadaşları tarafından zaptedilmeye çalışıldığının kamera kayıtlarında görüldüğü aktarıldı. Aynı kişinin hanımlar mahallindeki aynalı paravanı yumruk atarak kırdığı ve caminin mihrabına çıkarak 12 dakika orada oturduğuna dikkat çekildi. Müfettişler, son cemaat bölümünde sigara içildiğine dair bilgilere ulaştıklarını, tanıkların camide izmarit gördükleri ifadelerini rapora ekledi.

KARANLIKTA NAMAZ: Cami cemaati ile göstericiler arasında oluşacak kavgadan endişe eden müezzin Fuat Yıldırım’ın, caminin kapılarını kapattırarak karanlıkta cemaatle birlikte 2 saat beklediği belirtildi. Cemaatin karanlıkta yatsı namazını kıldığı kaydedildi.

HASIR SERİLDİ: 1 Haziran Cumartesi günü imam Halil Necipoğlu’nun haftalık izninde olduğu belirtildi, “Akşam namazından sonra camiye girenler oldu. Daha sonra beyaz önlük giymiş, sağlık müdahalesinde bulunan kişilerin ayakkabılarını çıkarmadan camiye girmeleri üzerine halıların kirlenmesini engellemek üzere son cemaat mahalline hasırlar serildi” denildi.

CAMİYE VERİLEN ZARARLAR SIRALANDI

Banklardan barikat raporda, eylemcilerin camiye verdiği zararlar da sıralandı, caminin önündeki bahçe kapısının söküldüğü, dış kameraların tahrip edildiği, cami önündeki tente ve bankların kırıldığı (barikat amaçlı), yangın tüplerinin götürüldüğü belirtildi.

Beyaz önlükte ‘+’ işareti raporda göstericilerin camideki son cemaat bölümünü revir yaptıkları ve ayakkabılıklara ilaç depoladıkları aktarıldı. Organize bir şekilde hareket eden beyaz önlüklü bir grubun camiye getirilen yaralılara müdahale ettiği belirtildi. Bunlardan uzun saçlı erkek şahsın beyaz önlüğünün arkasında “+” işaretinin bulunduğuna dikkat çekildi.

Müezzin: Camiye molotof atılabileceği anonsu yaptım

Dolmabahçe Bezm-i Âlem Camii Müezzini Fuat Yıldırım polise verdiği ifadede “Olayın ciddiyetini, vehametini anlayarak camide doğalgaz olduğu için yangın çıkarabileceklerini ve provoke edilip camiye molotof atılabileceğini anons ettim” dedi. Anonsun ardından kendisine gruptan tepkiler olduğunu aktaran Yıldırım şöyle devam etti: “Olayın ciddiyetini, içeride bulunan grubun yangın çıkarabileceğini, provoke edilebileceklerini, camiyi yakabileceklerini ve birçok insanın ölümüne sebep olabileceklerini Çevik Kuvvet’e anlattım. Polis müdürü içeride bulunan gruba müdahale etmeyeceklerini, içeride bulunan şahısların slogan atmadan polise taş atmadan oradan uzaklaşmalarına izin vereceklerini söyledi.”

ÇOK KORKTUM

Müezzin Yıldırım cemaatle birlikte linç edilmekten korktuklarını belirtti. Büyük olayların yaşandığı 3 Haziran gecesi camiye giren eylemcilerin yaptıkları nedeniyle can güvenliğinin olmadığını ve linç edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Yıldırım, saldırganların bu tutumu karşısında çok korktuğunu söyledi. Yıldırım göstericiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını ekledi. 


Valide Sultan camiinde çekilen görüntü

Gezi olayları sırasında, eylemcilerin İstanbul Bezmi Alem Valide Sultan Camii'ne de yaptıklarına dair yeni görüntüler ortaya çıktı.

Müezzin ifade verdi camide içki gördü mü?
Bezm-i Alem Valide Sultan Camiisinde içki içildi iddiaları için müezzin ifade verdi. 6 saatlik ifadede 'ben içki görmedim' dedi.

Camide içkiye Diyanet raporu
Gezi olayları sırasında camide içki içildi mi tartışmasına Diyanet raporuyla nokta koyacak. Rapor pazartesi açıklanacak. 

Camide kutuyla görüntülenen genç konuştu
Elinde bir kutuyla fotoğraflanan ve Dolmabahçe Camii'nde içki içildiği haberlerine delil olan eylemci konuştu. 

Erdoğan'dan olay cami iddiası
Başbakan Erdoğan, Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ne giren Gezi Parkı göstericileri hakkında şok iddiada bulundu. 

Diyanetten müezzin ile ilgili açıklama
Diyanet İşleri, Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi müezzininin açığa alındığı yönündeki iddiaları yalanladı

O camiyle ilgili soruşturma başladı
İstanbul Müftülüğü, Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında eylemcilerin sığındığı Dolmabahçe Valide Sultan Camii'nde yaşananlarla ilgili inceleme başlattı 

İşte o camii ve yaşananlar!
Taksim Gezi Parkı olaylarında yaralıları götürdükleri ve tedavi ettikleri Camii'nin o an ki görüntüleri ortaya çıktı.

Eylemciler camide içki içti mi?
Dolmabahçe'de bulunan Valide Sultan Camii'nde içki içildiği iddialarına cami imamı tarafından Egemen Bağış'a yalanlama geldi. 

Camide içki ve sigara içtikleri o kareler
Taksim Gezi Parkı olayları sırasında eylemcilerin Bezmi Alem camisinde içki ve sigara içtikleri ortaya çıktı. 

Camide içki ve sigara içtiler!
Taksim Gezi Parkı olayları sırasında eylemcilerin Bezmi Alem camisinde içki ve sigara içtikleri ortaya çıktı. 

Cami'de böylesi ilk kez yaşanıyor!
Beşiktaş Bezmi Alem Valide Sultan Camii, prptestolarda yaralanan göstericilerin sığınağı oldu. Camiye sığınan yaralılara ilk müdahale burada yapıldı.