BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,72
ALTIN 2.409,75
HABER /  POLİTİKA

Dişli Suskun, CHP bastırıyor

CHP’li Kılıçdaroğlu, AK Partili Dişli’yi önce belgeyle suçladı, sonra Başbakana sordu. Dişli’den hala yanıt yok ama yargıyla gideceği duyuldu.

Abone ol



ZÜBEYİRKINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP Grupbaşkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’yi, 1 milyon dolar karşılığı iş takibi yaptığına ilişkin belgeli suçlama yaptı. Aradan iki gün geçti ama açıklama yapacağını duyuran Şaban Dişli, bu önemli suçlamaya karşılık hala bir açıklama yapmadı. Dişli yakın çevresine yargıda hesaplayacağını söylemekle yetinirken, Kılıçdaroğlu, dün Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a, yardımcısı Dişli hakkındaki iddiaları sordu.

DİŞLİ SESSİZ AMA
CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Dişli’nin imzasının bulunduğu ve bir firma ile bir arsanın imar durumunun değişikliği karşılığında 1 milyon dolar alacağına ilişkin belge ile suçlama yaptı. Kılıçdaroğlu’nun, bu suçlamasına karşılık Şaban Dişli’nin yanıt vereceği ve bir açıklama yapacağı duyuruldu. Ancak aradan geçen iki güne karşın Dişli’den bir açıklama gelmedi. Bu suçlamaya karşılık, parti yönetiminden de herhangi bir açıklama gelmeyince, Kılıçdaroğlu, bir soru önergesi ile konuyu TBMM gündemine de taşıdı.

BAŞBAKANA SORDU
Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik verdiği yazılı soru önergesinde;
"Partinizin Genel Başkan Yardımcısının 1 milyon dolar karşılığında iş takipçiliği yapmasını nasıl karşılıyorsunuz?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, soru önergesinde, "AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'nin, Silivri'de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep ettiği" yönündeki iddialara yer verdi.

Dişli'ye 1 milyon dolar ödeme yapılmasının, 31 Ağustos 2006 tarihinde bir protokolle karar altına alındığını belirten Kılıçdaroğlu, Anayasanın 82. maddesine göre milletvekillerinin para karşılığında iş takipçiliği yapmasının yasaklandığını belirtti.

"Bu yasağa karşın partinizin Genel Başkan Yardımcısının 1 milyon dolar karşılığında iş takipçiliği yapmasını nasıl karşılıyorsunuz" diyen Kılıçdaroğlu, imar değişikliği ile konut alanı olan arsaların ticaret alanına dönüştürüldüğünü, otopark alanlarının emsale dahil edilmediğini ve ticaret-hizmet alanlarında "yapı boyutları serbesttir" kararı
alındığını öne sürdü.

"DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILMASI..."-
Kılıçdaroğlu, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Bazı kişilere olağanüstü rant sağlayan bu kararı olağan karşılıyor musunuz? Karşılamıyorsanız herhangi bir inceleme ya da soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
16 Mayıs 2006'da 3 milyon 450 bin dolara satın alınan arsaların, 31 Ağustos 2006 tarihli protokolde, 8 milyon 600 bin dolara satışından söz edilmekte ve bu satıştan sonra da Şaban Dişli'ye 1 milyon doların ödenmesi öngörülmektedir. Şaban Dişli bu arsanın 8 milyon 600 bin dolara satılacağını bir yıl önceden nereden biliyordu? Satış yapılacak şirketle imar değişikliğinden önce, ayrıca bir ön protokol yapılmış mıydı?

Arsaların imar değişiklikleri İstanbul Büyükşehir Belediyesinde görüşülürken, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve İSKİ Genel Müdürlüğünün şartlı görüş verdiği, Ulaşım Planlama Müdürlüğünün ise olumsuz görüş verdiğinden bilginiz var mı?

Bu arsaların 16 Ocak 2008 tarihindeki satışıyla, iki gün sonraki 18 Ocak 2008 tarihindeki satış değerleri nedir? Bu iki günlük süre içinde 11 milyon YTL'yi aşan bir rantın sağlandığı doğru mudur?

Konu ayrıca yargı sürecine girmiştir. Bu süreçte Adalet ve Kalkınma Partisi olarak TBMM'ye bu konuda bir fezleke geldiğinde, Sayın Şaban Dişli'nin dokunulmazlığının kaldırılmasını destekleyecek misiniz?"