BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,83
ALTIN 2.406,17
HABER /  GÜNCEL

Dışişleri gönül alıyor

Bakanlık, 2008 takviminde Orhan Pamuk, Fatih Akın ve Fazıl Say'a da yer verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı, hazırladığı 2008 yılı takviminde, sivri açıklamalarıyla gündeme gelen yazar Orhan Pamuk, piyanist Fazıl Say ve yönetmen Fatih Akın’a da yer verdi

Dışişleri Bakanlığı tarafından üst düzey protokole dağıtılan 2008 takviminde, sözde ’Ermeni soykırımı’ ile ilgili açıklamalarıyla tepki çeken Orhan Pamuk, “Elime silah almaktansa Türk vatandaşlığından feragat etmeyi tercih ederim” diyen yönetmen Fatih Akın ve “İslamcılar güç kazandı, azınlıkta kaldık” sözleriyle dikkatleri üzerine çeken Fazıl Say’a yer verildi.

Takviminin mayıs ayı sayfasında Fatih Akın, ”Yaşamın Kıyısında filmiyle Cannes’da ‘En İyi Senaryo’ ödülü kazanarak Türk Sineması’nın Avrupa’daki en çok ses getiren temsilcilerinden biri oldu“ sözlerleriyle tanıtıldı.

Hepsine övgü yağdı

Takvimin kasım ayı sayfasında ise Fazıl Say, bir piyano konseri sırasında çekilmiş fotoğraf karesinde görülüyor. Say için takvimde şöyle deniliyor: 

”Saraydan Kız Kaçırma operasıyla Türkiye için ayrı bir anlamı olan Mozart’ın doğumunun 250’nci yılının dünyada ’Mozart Yılı’ olarak ilan edilmesi, Türkiye’de de etkinliklere neden oldu. Dünyada, Mozart’ı en güzel yorumlayan virtüöz olarak anılan Fazıl Say’ın Salzburg’da verdiği konserle de etkinlikler yurt dışına taşınmış oldu.“

Orhan Pamuk ise, takvimin aralık ayı sayfasında ‘Nobel Ödül Töreni’nde ödülünü alırken çekilmiş bir fotoğraf karesinde yer alıyor. Takvimde yazar için şu tanımlama kullanılıyor: ”Eserlerinde Türkiye’nin tarihinden gelen öğeleri işleyen yazar Orham Pamuk, 2006 yılında Türkçe’ye ilk Nobel Ödülü’nü kazandırdı. Ödül, Türk Edebiyatı’nın dünyada çok daha geniş tanınmasına önemli katkıda bulundu. Pamuk’un kitapları Türkiye’de bir milyon adedi aşarken, 46 dilde 100’ü aşkın ülkede yayınlandı.“

Üç ünlüyle barış vurgusu

Fazıl Say, Orhan Pamuk ve Fatih Akın’a yer verilen Dışişleri Bakanlığı’nın 2008 yılı takviminin giriş bölümünde Fransızca ve İngilizce olarak şöyle yazıyor:

“Türkiye, Batı Avrupa Devletleri arasında geçici olarak bölüştürülen, 2009- 2010 dönem BM Güvenlik Konseyi koltuğuna oturmaya aday. Türkiye, BM kurucu üyesi, güvenilir bir sicili var ve BM’nin geniş çapta gerçekleştirdiği aktivitelere katılım sağlıyor. Ayrıca, kurucusu Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ özdeyişini kararlılıkla izliyor...”