BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Atatürk Fenerli değilmiş

Atatürk'ün Fenerli olduğunu biliyorduk. Ama bu takımı desteklediği iddia edildi.

Abone ol

Atatürk'ün Fenerbahçeli olduğunu biliyorduk; ancak bir Anadolu klübünü tuttuğu iddia edildi. İşte Ata'nın desteklediği takım:...

Atatürk’ün, Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçeli olduğu iddialarının ardından, şimdi de Trabzonspor’a gönül verdiği
öne sürüldü

Atatürk ve Trabzon” kitabının yazarı olan Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Veysel Usta, Atatürk’ün Trabzonsporlu olduğunu öne sürdü. Atatürk’ün Türkiye’nin kurucusu olduğunu vurgulan Usta, şöyle devam etti:

‘Önemli kanıtlar var’

“Dolayısıyla ulusun ortak paydası ve en kıymetli değeridir. Hal böyle iken, İstanbul kulüpleri bir vesile bularak Atatürk’ü kendi kulüplerinin mensubu olarak göstermeye çalışmaktadır. Bu kulüpler çeşitli iddialar ortaya atarak, kanıtlar ortaya sürmektedir. Bu iddialar Atatürk’ün kendi taraftarları olduğunu söylemeye yetecek dayanak ve kanıttan yoksundur.

Halbuki bizim elimizde Atatürk’ün Trabzonsporlu olduğuna dair çok daha önemli kanıtlar bulunmaktadır. Bu kanıtlara dayanarak gönül rahatlığıyla ve büyük bir gururla Atatürk’ün Trabzonsporlu olduğunu söyleyebiliriz.” Usta, Atatürk’ün 16 Eylül 1924’te asırlık eğitim kurumu olan Trabzon Lisesi’ni ziyaret ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Atatürk, okul hatıra defterine spor tarihimize geçen, ’Bedeni idman, fikri idmanla muvazi gitmelidir’ sözlerini yazarak, gençlere sporun yalnızca bedensel bir uğraş olmadığını, bu uğraşın başarılı olabilmesinin temel koşulunun bilimsel öğretilere dayanmasından geçtiği mesajını vermiştir. Trabzon ve Trabzonlular’ı her vesile ile öven Atatürk 1930’da Necmiati Spor Kulübü mensuplarının verdiği konseri izlemiş, mal varlığını Türk ulusuna bağışlama kararı gibi anlamlı ve kararı da 1937’de Trabzon’da vermiştir.”

Kanıtı kulüp müzesinde

VEYSEL Usta, Atatürk ve Trabzorspor’la ilgili bir de şunu söyledi: Atatürk’ün sağlığında 1927 yılında Mustafa Kemal Derneği tarafından İdman Ocağı Kulübü’ne verilmiş olan büst ve bayrak, bugün Trabzonspor Müzesi’ndedir.”

(Vatan)