BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,58
ALTIN 2.387,01
HABER /  DÜNYA

Dışişleri Bakanı'ndan İran mesajı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD ziyaretinde Obama'nın İran mesajını hatırlatarak daha fazla çaba istedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran ile yaşanacak askeri bir gerginliğin bedelini sadece İran'ın değil, komşularının da ödediğini belirterek, "Herhangi bir ülkeyi diğerine karşı savunma veya karşı çıkma çabası içinde değil, bölgesel barışı ve küresel barışı koruma çabası içindeyiz" dedi.

AB Komisyonunun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, gazetecilerin, İran nükleer sorunu ve KKTC'deki seçimlere ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Davutoğlu, ABD ve AB'nin İran'a uygulamayı planladıkları yaptırımların uygulanmaması için Türkiye'nin çözümü olup olmadığının sorulması üzerine, "var olan realitelerden diplomatik çözümün olabileceğini" vurgulayarak, çözümün bulunmaması halinde bütün tarafların kaybedeceği bir senaryonun oluşacağı ve gereksiz gerilimlerin yaşanacağı döneme girileceğini söyledi.

Diplomatik çözümün bulunması halinde ise güven ortamının oluşacağı aktaran Davutoğlu, sadece nükleer konuda değil, daha birçok alanda olumlu gelişmelerin önünün açılacağı bir dönemin geleceğini kaydetti.

Davutoğlu, İran'a ve uluslararası topluma diplomatik adımların atılması konusunda çağrı yaptıklarını yineledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye'nin İran meselesine çok fazla angaje olduğu ve diplomatik çözümün bulunamaması durumunda Türkiye'nin zor durumda kalabileceği eleştirilerinin" sorulması üzerine, "Türkiye'nin bu kadar önemli bir konunun yanı başında cereyan ederken kayıtsız kalamayacağını" vurgulayarak, "Angajmansa, angajmanın en fazlasını yaparız. Kimse de bundan farklı anlamlar çıkarmasın. İran ile yaşanacak askeri bir gerginliğin bedelini sadece İran değil, komşu ülkeler de ödüyor. Bizim her şeyden önce yaptığımız bölgesel istikrarı koruma çabasıdır. Yine her şeyden önce yaptığımız Türkiye'nin milli menfaatlerini koruma çabasıdır. Herhangi bir ülkeyi diğerine karşı savunma veya karşı çıkma çabası içinde değiliz. Bölgesel barışı, küresel barışı koruma çabası içindeyiz. Bu konuda da angaje olması gereken bir ülke varsa o ülke Türkiye'dir" dedi.

"İran'dan binlerce kilometre uzakta bulunan ülkeler için bir politika veya yaptırıma yerinden evet ya da hayır demek mümkün olabilir" diyen Davutoğlu, komşu ülkesiyle ilgili (İran) bu kadar önemli bir konuda alınması öngörülen kararlara Türkiye'nin kayıtsız kalmasını kimsenin beklememesi gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu, Türkiye'nin elinden gelen çabayı gösterdiğini ve göstermeye devam edeceğini belirterek, bunun bölgesel ve küresel barışla ilgili Türkiye'nin duyarlığını gösterdiğini kaydetti.

"İran seferinden umutlu ayrılmasını sağlayan nedenlerin" ne olduğuna ilişkin soru üzerine Davutoğlu, temaslarında vurgulanan en önemli hususun "tarafların çözüm atmosferindeki olumlu havası" olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Washington'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmesini hatırlatarak, "Obama'nın diplomatik çözüm yollarının henüz tükenmediğini vurguladığını, ve Tahran'daki görüşmelerde de diplomatik alternatif çözümlere açık bir tutum" gördüğünü aktardı.