BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,21
HABER /  GÜNCEL

Dink davasına erteleme

Gazeteci-yazar Hrant Dink davası yaklaşık 4 ay sonraya ertelendi.

Abone ol

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, 11 Şubat 2008'e ertelendi.

Mahkemeden notlar

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada mahkeme heyeti, O.S'nin de aralarında bulunduğu 8 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamını, emniyet görevlisi Muhittin Z. ile Erhan Tuncel arasındaki telefon görüşmelerine ilişkin tutanağı yayınlayanlar hakkında gerekli işlemin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını kararlaştırdı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada mahkeme heyeti başkanı dosyaya konulması için gönderilen bazı evrakları tutanağa geçirdi. Buna göre, 4 Temmuz 2006 tarihinde Şişli Adliyesi önündeki, 24 Eylül 2005 tarihinde Bilgi Üniversitesi'ndeki 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konulu konferans sırasında çekilmiş görüntüler ile Güvenlik Şube Müdürlüğü'nce temin edilen 26 Şubat 2004 tarihindeki Agos Gazetesi önündeki basın açıklaması görüntülerinin emniyet tarafından gönderilen CD ortamındaki kayıtları dosyaya konuldu.

Hürrem Çakır ile Erhan Tuncel arasında yapılan telefon görüşmelerinin ''tapelerinin'' çıkarılması için Ankara Telekominükasyon İletişim Başkanlığı'na yazılan yazıya verilen cevapta, bu tür kayıtların tamamının dinlemeye ilişkin tedbir kararının sona ermesinden itibaren görevlendirilen adli kolluk birimi tarafından icra ve muhafaza edildiğinden herhangi bir işlem tesis edilemediği kaydedildi.

Yasin Hayal'in cezaevinden İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne ''Selamünaleyküm'' başlıklı mektup yazdığı, burada Orhan Pamuk ile ilgili birtakım beyanlarının yer aldığı da gelen yazıda görüldü. Yine Erhan Tuncel'in Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğrencisi olduğu, herhangi bir disiplin cezası almadığına dair yazının gönderildiği kaydedildi.

Kararlar

Duruşmaya tanık olarak gelen Veysel Ş'nin, dava dosyasındaki deliller toplandıktan, sorguların tamamlanmasından sonra ifadesine başvurulması kararlaştırıldı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar O.S. ile Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Tuncay Uzundal ve Mustafa Öztürk'ün tutukluluk hallerinin davamına karar verdi.

Muhittin Z. ile ilgili olarak müdahil avukatlarının mahkemeye suç duyurusuna bulunduklarını, ek olarak 3 sayfalık telefon dökümünü sunduklarını belirten mahkeme heyeti, bu belgenin nasıl elde edildiği sorulduğunda, müdahil avukatlarının, ''Trabzon İdare Mahkemesi'nin dava dosyasına Trabzon Valiliği'ne itiraz ettikleri sırada Trabzon Valiliği'nde bulunan dosya içerisinden aldıklarını'' bildirdiklerini tutanağa yazdırdı.

Sanık O.S hakkında Kocaeli Devlet Hastanesi'nden CMK'nın 74. maddesi gereğince sağlık kurulu raporu alındığı ve bu rapora göre sanığın psikiyatri incelenmesinde akıl hastalığına dair belirgin bir psikolojik durumunun saptanmadığının bildirildiğini kaydeden mahkeme heyeti, bu nedenle sanığın gözlem altına alınmasına yer olmadığından, sanık avukatı Levent Yıldırım'ın bu konudaki talebinin reddine hükmetti.

Muhittin Z'ye suç duyurusu yok

Müdahil avukatlarının emniyet görevlisi Muhittin Z. hakkında suç duyurusunda bulunulması istemiyle ilgili olarak bu kişi hakkında daha önce soruşturma yapılarak yargılanmasına gerek görülmediği kararı verildiğini, müdahil avukatlarının bu karara itiraz ettiğini hatırlatan mahkeme heyeti, bu nedenle Muhittin Z. hakkında yeniden suç duyurusunda bulunulmasına yer olmadığını kararlaştırdı.